BOLIG, KØB, SALG, HÅNDVÆRKSARBEJDE, OMBYGNING

Sparede 25 pct. på tilbygningen med polske håndværkere

Flag 10-05-15 ~2 minutters læsning · 288 ord

Med danske håndværkere ville tilbygningen til Jeppe Herrings villa i Valby være løbet op i omkring DKK 1.000.000. Men ved at bruge polske håndværkere til de dyre dele af projektet fik den 37-årige fuldmægtig ved Danmarks Statistik barberet prisen med næsten 25 pct., så den havnede i omegnen af DKK 800.000.

Polske håndværkere stod for jord- og betonarbejdet samt tømrer- og malerarbejde på udvidelsen, og Jeppe Herring er imponeret over deres indsats. De arbejdede hårdt, fra de kom, til de holdt fyraften. Og der var ikke noget med kaffepause hele tiden, og slet ikke noget med at gå og sende SMS’er, fortæller den glade ejer af et hus, som nu er blevet 45 kvm større med DKK 200.000 i rabat.

Det er ikke altid en god idé at vælge østeuropæiske håndværkere. F.eks. kan de ikke leve op til standarden hos deres danske kolleger, når det gælder den sidste finish, fortæller Brian Sillemann, der er konsulent i byggerådgivningsvirksomheden Casapoint. Så nye klinker i badeværelset er ikke nogen oplagt opgave at «udlicitere» til østeuropæere. Og det samme gælder arbejdsopgaver som vvs og el, der kræver autorisation. Omvendt fungerer det godt at hyre østeuropæere til nedrivning, murerarbejde, arbejde med jord og beton, tømrerarbejde og malerarbejde.

Byggebranchen i Danmark beskæftiger p.t. cirka 150.000 personer. Deraf kommer de 20.000 fra Østeuropa, og mange af dem er fra Polen.

De danske håndværkere skal i gennemsnit have DKK 420 i timen plus moms, hvor en polsk kan nøjes med godt DKK 200 i timen. Det viser en rundringning til medlemmer af organisationen Dansk Byggeri, som er forpligtet til at overholde gældende, danske overenskomster. Timeprisen kan altså - helt efter reglerne - halveres ved at bruge arbejdskraft fra østeuropa til sit husprojekt, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: