BOLIG, ØKONOMI

Boligpriserne flader ud

Flag 24-05-14 ~2 minutters læsning · 221 ord

Efter at de kinesiske boliger i gennemsnit har taget et prishop på 15 pct. siden 2010, er prisstigningerne fladet ud i første kvartal af 2014. Og fra marts til april 2014 er den gennemsnitlige pris for en bolig i Kina kun gået op med 0,1 pct. I de fire storbyer Beijing, Shanghai, Guangzhou og Shenzhen ligger stigningen dog på 0,3 pct. mellem de to måneder.

I visse mellemstore byer er der endda opstået et overskud af boliger, samtidig med at køberne holder sig tilbage. På den baggrund har en række mellemstore banker valgt at lægge begrænsninger på deres udlån til køb af boliger. I ca. 15 af de 25 største byer har bankerne ligefrem lukket helt for udlån til boliger, antydes det i flere rapporter.

Samtidig stiger gælden hos ejendomsudviklerne, som nu har 85 pct. gæld i forhold til deres egenkapital. Det er den højeste andel siden 2007. Derfor begynder de kinesiske banker nu også at vende tommelfingeren nedad for byggeprojekter - især i mindre byer.

Blandt de fire nævnte storbyer har prisstigningen på boliger været størst fra 2010 og frem til nu i Shenzhen. Den lyder ifølge en opgørelse fra National Bureau of Statistics of China på 24 pct. Herefter følger Guangzhou (Canton) med 21-22 pct., Beijing med 20 pct. og Shanghai med ca. 18 pct., fremgår det af artiklen.

Skribentmail: