BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, BOLIGSALG

Boligpriser i vulkanudbrud

Flag 21-11-12 ~2 minutters læsning · 216 ord

Efter økonomisk kollaps, recession og en økonomisk hjælpepakke fra IMF er i hvert fald boligpriserne på Island ved at finde sig selv igen. Faktisk er boligpriserne i noget, der ligner et vulkanudbrud. Der kan være tale om en boble på linie med den finansboble, som udløste den islandske krise i marts 2008.

F.eks. steg salget af ejendomme på vulkanøen med 88 pct. på blot en uge op til 1-11-12, og de er steget med 139 pct. i forhold til samme tidspunkt i 2011.

Den store handel smitter da også af på priserne. Et hus på Island koster nu i gennemsnit DKK 1,57, skønner Islands Statistik.

Samtidig er gennemsnitsprisen på en lejlighed gået op med 17 pct. siden april 2010, og lejlighedspriserne ligger nu blot 1,7 pct. lavere en toppen, lige før krisen satte ind.

Prisstigningerne på ejendomsmarkedet skyldes, at de islandske politikere - for at forhindre et direkte valuta-sammenbrud - har gjort det svært at trække islandske kroner ud af landet. Derved blev omkring DKK 46,5 mia. med udenlandske ejere så at sige «fanget» på øen. Her kunne de kun investeres i ejendomme, og det har presset ejendomspriserne op.

Islands politikere overvejer nu, om de skal fjerne noget af trykket på ejendomsmarkedet ved at begrænse investerings-mulighederne for udenlandske ejere af islandske kroner, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: