MELLEMMENNESKELIGT, JURA, REGLER, PARJURA

Talaq, talaq, talaq - og du er skilt

Flag 24-03-17 ~2 minutters læsning · 330 ord

En muslimsk mand i Indien behøver blot sige ordet talaq tre gange til sin kone for at slippe af med hende. Mere kræver den slags ikke efter muslimsk sædvane, og den respekteres i Indien.

Ja, man behøver ikke en gang sige ordene. De er lige så gyldige, hvis de modtages pr. mail eller sms. Og muslimske kvinder kan vel at mærke ikke komme deres mand i forkøbet. Ladeporten til at fyre sin ægtefælle går kun den ene vej.

Den indiske praksis er blevet aktuel, efter at den 35-årige Shayara, som er hendes fulde navn, er blevet ekspederet ud af sit ægteskab med de pågældende tre ord. Shayara, der er sociolog, ville dog ikke finde sig i at blive eks-kone på den måde. Hun har ført sagen helt til den indiske højesteret, hvor efter artiklen at dømme ikke er afgjort endnu.

Under sagen i højesteret har organisationen All India Muslim Personal Law Board advokeret stærkt for, at den muslimske praksis skal overholdes. Religiøse love skal ikke omskrives i sociae reformers navn. Desuden kan en afskaffelse af lynskilsmisserne føre til, at nogle ægtemænd i stedet slår deres koner ihjel, har organisationen fremført.

Imod den muslimske praksis er dog selveste premierminister Narendra Modi, som offentligt har spurgt, hvad hans muslimske søstre har gjort, siden de skal kunne få deres liv ødelagt med tre ord.

Shayara har i sin appel til højesteret bl.a. anført, at lynskilsmisserne er afskaffet i andre muslimske lande. Og appellen indeholder desuden en anmodning om at få afskaffet flerkoneriet for muslimske mænd i Indien.

Også muslimer i Indien er imod lynskilsmisserne. Det gælder bl.a. den muslimske kvindeorganisation Bharatiya Muslim Mahila Andolan (BMMA).

Imens sagen således kører på højeste plan, er Shayara flyttet hjem til sine forældre i den nordindiske by Kashipur. Men hun er ikke nogen populær tilflytter. Det er i hvert fald, hvad byens mufti, Zulfiqar Khan Naeemi, har erklæret. Han mener, at Shayara har hånet islam og spottet guds lov ved at føre sin sag frem i retten.

Skribentmail: