OFFENTLIG, ADMINISTRATION, JURA, REGLER, KORRUPTION

Penge under bordet eller lang sagsbehandling

Flag 07-07-12 ~2 minutters læsning · 269 ord

I Ghana er der frit valg, hvis du f.eks. har brug for en tilladelse til at udvide produktionen i din virksomhed. Desværre står valget mellem pest og kolera. Du kan nemlig vælge at betale bestikkelse og få tilladelsen hurtigt. Eller du kan sige nej til at betale penge under bordet - og vente i flere år på tilladelsen.

Den danske virksomhed West African Fish nægtede at gå ind i bestikkelse for at få godkendt en udvidelse af sin fiskeproduktion, og det kostede flere års forsinkelse, fortæller Mogens Mathiasen, der er formand for virksomheden.

En anden dansk virksomhed, som ikke ønsker sit navn frem, har været ude i en lignende situation. Her valgte firmaet i stedet at udvide sin produktion på løfter om en efterfølgende tilladelse. Resultatet er, at virksomheden nu oplever en tæt trafik af forskellige myndigheder, som kræver betaling for alt muligt.

Det er til at blive sindssyg over, men vi er nødt til at betale, fortæller den anonyme direktør for virksomheden.

Fan Milk Ghana, en tredje dansk virksomhed i det vestafrikanske land, har også mødt krav om penge under bordet fra myndighederne mange gange. Men presset er blevet mindre, trøster firmaets direktør, Jesper Bjrøn Jeppesen, sig med.

Korruptionen er en pest, som hærger i Ghana. Den betyder, at landet står langt nede på listerne over lande, der er fri for korruption, fortæller Carsten Nilaus Pedersen, der er dansk ambassadør i landet.

Helt nøjagtig befinder Ghana sig som nummer 69 ud af 180 lande på Transparency Internationals liste over korrupte lande. Det er lige over Italien - men langt fra bl.a. Danmark i toppen, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: