VIRKSOMHED, ØKONOMI, LØN, ARBEJDSFORHOLD

Her spærrer medarbejderne deres chefer inde

Flag 15-01-14 ~2 minutters læsning · 297 ord

Du bør måske tænke dig om en ekstra gang, inden du giver dig i kast med at etablere eller lede et firma i Frankrig. Du risikerer nemlig at blive spærret inde af dine medarbejdere.

Seneste eksempel var forleden på dækfabrikken Goodyear i Amiens, hvor de ansatte holdt produktionslederen og personalechefen indespærret i 30 timer. Det skete med kravet om, at lederne ikke blev sluppet fri, før de var gået med til at genoptage forhandlingerne om fratrædelsesgodtgørelser på virksomheden. Politiet kom dog til stede og fik sat lederne på fri fod, hvorefter de ansatte gik over til at brænde dæk af.

Dækfabrikken er gået med til at betale de ansatte EUR 70.000 (DKK 522.000) i fratrædelsesgodtgørelse, og det svarer til næsten 3 års løn. Men de ansattes fagforening forlanger en godtgørelse på minimum EUR 180.000 (DKK 596.000). Og vi bliver ved, til vi har fået det, vi vil have, erklærer Mickaël Wamen, der er leder af den lokale afdeling af fagforeningen CGT.

Fratrædelserne er sørgeligt aktuelle, fordi Goodyear har besluttet at lukke fabrikken i Amien. Lukningen skyldes i øvrigt, at de ansatte og selvsamme fagforening i 2007 afviste en ny måde at organisere virksomheden på.

I 2009 har franske medarbejdere holdt chefer på de franske afdelinger af Sony, 3M og Caterpiller indespærret.

De voldelige ansatte kan skræmme udenlandske investorer væk, frygter Ulrich Hege, der er professor i økonomi på handelsuniversitetet HEC i Paris. Franskmændene er ikke bare bange for forandring. De er også bange for selve forandringsprocessen, tilføjer han.

Dertil skal lægges, at mange ifølge revisionsfirmaet Ernst & Young frygter den lave vækst og ustabile skattepolitik i Frankrig.

Og måske har de udenlandske firmaer allerede stemt nej til Frankrig med fødderne. I 2012 faldt antallet af nye udenlandske virksomheder i Frankrig med 13 procent, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: