BOLIG, JURA, REGLER, EJENDOMME

Xpert-svar om skifte ved ægtefælles død

Flag UDLANDSXPERTERNE 05-04-09 ~2 minutters læsning · 277 ord

SKAL DER SKIFTES VED ÆGTEFÆLLES DØD ?

En læser har stillet brevkassen i Udlandsexpertene ovenstående spørgsmål, og uddyber, at hans kone og ham har en ejendom i Provence, som de ejer i sameje.

Uanset hvor i verden man har bopæl, skal fast ejendom i Frankrig arveskiftes efter fransk ret. Det er således utilstrækkeligt kun at oprette et dansk testamente. Indehavere af fast ejendom i Frankrig er nødt til at indrette sig på, at fransk lov gælder for franske ejendomme. Dertil gælder det, at bl. a. det danske begreb uskiftet bo ikke kendes og heller ikke anerkendes i Frankrig. Fordeling af arv foregår ligeledes i Frankrig på en ganske anden måde end i Danmark. Med et fransk testamente har ægtefæller mulighed for at forbedre deres retlige situation, og er man gift med kun fælles- eller ingen børn, er der endda mulighed for at tilvælge et særligt fransk arveretsregime, der på mange måder minder om det danske uskiftede bo. Se den uddybende artikel Fordelsægtepagten på http://www.brahin-klinker.com/articles/fordelsaegtepagten_dk.html

Mange tror fejlagtigt, at de franske arveafgifter er blevet afskaffet med præsident Sarkozys tiltræden i 2007. Det er ikke tilfældet, ligesom der fortsat skal foretages et dødsboskifte i Frankrig. Præsidentens reform gav derimod en lettelse i arveafgifter for den længstlevende, som i de fleste tilfælde ikke længere skal betale arveafgift af arv. Men livsarvinger og andre skal fortsat betale. For dem er der ingen lettelse. Derfor er det klogt at oprette franske dokumenter, som beskytter den længstlevende bedst muligt.

Arveafgifter i Frankrig begynder ved beløb over 7.992,00 Euros, som beskattes med 5% på en gradvis progressiv skala op til beløb over 1.772.064 Euros, der beskattes med 40%.

Med venlig hilsen

Max Ulrich Klinker

Skribentmail: