BOLIG, SKATTER, AFGIFTER

Skat på udenlandske sommerhuse er ulovlig

Flag ARTIKEL 22-01-08 ~4 minutters læsning · 815 ord

Det danske skattevæsen har i seks år opkrævet ulovlig ejendomsværdiskat af udenlandske ferieboliger, og fadæsen kan koste statskassen op mod et trecifret millionbeløb, fordi de danskere, der er blevet brandbeskattet, nu skal have pengene tilbage. Det er konsekvensen af en splinterny dom fra EF-domstolen, vurderer advokatfirmaet Kromann Reumert.

Selve dommen, der blev afsagt i torsdags, handler om tyske skatteregler, men principperne i dommen får direkte konsekvenser i Danmark. Her er ejendomsværdiskatten nemlig frosset fast på 2002-niveau for danske boliger, men ikke for udenlandske boliger.

Det betyder, at en skatteyder, der køber et hus til 10 mio. kr. i Danmark, kan nøjes med at betale skat af en ældgammel vurdering på langt under halvdelen af det beløb, men hvis han køber et sommerhus til 10 mio. kr. i Sverige, skal han betale dansk skat af alle 10 mio. kr., altså et langt højere skattebeløb.

Skattebetaling retur

»Det er oplagt, at det er i strid med EU-retten, specifikt reglerne om kapitalens fri bevægelighed. Man må ikke lægge restriktioner på, om en borger ønsker at købe i Danmark eller et andet sted,« understreger Arne Møllin Ottosen, partner i Kromann Reumert.

Han vurderer, at Skatteministeriet er nødt til at betale penge tilbage til alle de danskere, der har købt en feriebolig i udlandet inden for den sidste håndfuld år. Og det mest sandsynlige er, at de skal have hele skatten retur, fordi der ikke umiddelbart er andre regler i loven, der kan træde i kraft i stedet for.

Hvis det alligevel lykkes for Skatteministeriet at finde en sådan ny regel, skal danskerne som minimum have differencen tilbage. Men det er op ad bakke af finde de korrekte beløb.

Bindende svar i bero

»Det danske system, der er baseret på offentlige vurderinger, findes ikke på samme måde i udlandet. Og i denne sag skal man endda tilbage og finde ud af, hvad sommerhuset på Mallorca var værd omkring årsskiftet mellem 2001 og 2002. Det er et enormt problem for skattevæsenet,« siger Arne Møllin Ottosen.

Kromann Reumert har sat sig grundigt ind i juraen omkring ejendomsværdiskat i Danmark og udlandet, fordi advokatfirmaet har anmodet om et bindende svar ved Skatterådet på vegne af en klient, der ejer et sommerhus i Sverige. Sagen er stillet i bero, fordi Skatteministeriet gerne ville afvente EU-dommen, før der bliver truffet en afgørelse i sagen.

Skatteminister Kristian Jensen (V) er opmærksom på EU-dommen. Han erkender, at der nu skal et seriøst analysearbejde i gang for at afgøre, om de danske regler holder, eller om boligejerne skal have skattepenge retur.

»Vi har modtaget dommen og sætter os nu til at læse den. Vi må så se på, hvilke konsekvenser det får for dansk lovgivning. Som altid vil vi efterleve afgørelser fra EF-Domstolen,« siger Kristian Jensen.

Hos Dansk Ejendomsmæglerforening mener vicedirektør Thomas Torp, at en fjernelse af ejendomsværdiskatten på udenlandske ferieboliger gør tingene mindre kompliceret.

»Det letter omkostningerne ved at erhverve sig en feriebolig i udlandet. Skat har været på jagt efter folk, som ikke har selvangivet korrekt på dette område. Men det er fuldstændig absurd nu,« siger Thomas Torp, der vurderer, at Skats informationskampagner har virket, så flere i dag angiver, at de ejer en udenlandsk feriebolig.

Han mener, at de 60 - 80 mæglere herhjemme, der har specialiseret sig i at sælge ferieboliger i udlandet, vil få det nemmere.

Store ressourcer

For Skat er dommen en betydelig bet, idet man har brugt mange ressourcer på området. Skat offentliggjorde den 17. januar sin indsatsplan for 2008, hvoraf det fremgår, at Skat fortsætter sin informationskampagne over for danske skatteborgere, så de selvangiver korrekt, når det gælder udenlandske boliger.

Ifølge Skat har der været en stigning på 94 pct. i antallet af personer, der selvangiver ejendomme i udlandet, fra 11.700 personer for indkomståret 2005 til 22.752 personer for indkomståret 2006.

Som en del af indsatsen har Skat skrevet til ca. 10.000 danskere, om hvem de svenske myndigheder har oplyst, at de ejer en feriebolig i Sverige. Og i efteråret målrettede Skat sin indsats over for øvrige borgere, som ifølge Skats oplysninger kan tænkes at have en fast ejendom i udlandet. Der er også igangsat en undersøgelse af, hvorledes købet er finansieret, måske med ikke-angivne indtægter.

Billedtekst:

Man må ikke lægge restriktioner på, om en borger ønsker at købe i Danmark eller et andet sted. Derfor kan danskere, der har betalt høj ejendomsværdiskat af udenlandske ferieboliger, se frem til at få penge tilbage fra Skat. Samtidig er afgørelsen fra EF-domstolen ikke just befordrende for den planlagte Skat-kampagne mod danskere, der mistænkes for at have »glemt« at oplyse om deres faste ejendom i udlandet. Ejendomsmæglerne jubler og ser frem til, at det bliver lettere at sælge udenlandske ferieboliger til danskerne. Arkivfoto: Scanpix.

Skat femdoblet på fem år

Indtægter fra ejendomsværdiskat af udenlandske ejendomme:

  • 2001: 7,2 mio. kr.

  • 2002: 9,3 mio. kr.

  • 2003: 11,1 mio. kr.

  • 2004: 13,2 mio. kr.

  • 2005: 19,8 mio. kr.

  • 2006: 37 mio. kr.

  • 2007: ?

Kilde: Skat