FORBRUG, ØKONOMI, BILER, HVIDEVARER, LEGETØJ, LØN, ARBEJDSFORHOLD, OVERNATNING

Varerne koster mindst 50 pct. for meget

Flag 10-10-13 ~2 minutters læsning · 269 ord

En ostepizza i São Paulo kan løbe op i USD 30. En burger koster 72 pct. mere, end den burde i forhold til lønniveauet, som er under 14 af niveauet i Europa og Nordamerika. En overnatning på et hotelværelse uden vindue - men med lugt - koster USD 250 pr. nat i Rio de Janeiro. Biler, hårde hvidevarer og husholdningsapparater koster 50 pct. mere end i de fleste andre lande. Og på legetøj og tandbørster er merprisen endnu større.

Generelt er prisniveauet i Brasilien simpelthen overraskende højt i forhold til andre mellemindkomstlande. F.eks. kan en mexikaner købe næsten en halv gang flere varer for sin løn. Ja, selv i mindre velstående lande rækker borgernes penge længere end i Brasilien, fremgår det af tal fra IMF.

Årsagen er blandt andet, at landets valuta, reais, er blevet mere værd over for dollar siden årtusindskiftet. Desuden har Brasilien oplevet en højere inflation end USA. Men dertil kommer, at Brasilien har et højere skatte- og afgiftstryk end andre udviklingslande. Det ligger på 36 pct. af BNP.

Indkomstskatten er helt oppe på 58 pct., og det er rekord blandt verdens større økonomier. Og en stor del af de penge, som borgerne får lov at beholde, går til høje afgifter. F.eks. koster en bil, der er fremstillet i Brasilien, 45 pct. mindre, hvis den bliver transporteret til Mexico og solgt der.

De brasilianske toldsatser er også høje. Det er på grund af dem, at en smartphone koster 50 pct. mere i Brasilien end i USA, selv om lønningerne altså kun ligger på 14, fremgår det af artiklen, som er lavet i samarbejde med The Economist.

Skribentmail: