VIRKSOMHED, ØKONOMI, VIRKSOMHEDSETABLERING

Hvert fjerde job kan flyttes til udlandet

Flag ARTIKEL 10-01-10 ~2 minutters læsning · 410 ord

Et sted mellem 20 og 30 procent af alle danske job kan potentielt flyttes til udlandet. Det svarer til 400.000-500.000 lønmodtagere.

De seneste års stigning i outsourcing til udlandet har allerede kostet Danmark mange job, men forskning fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet viser, at udviklingen kan tage til med voldsom styrke. Fremover er det nemlig ikke længere kun virksomheders fysiske produktion, der kan outsources.

»Det er svært at sige, hvor mange job der rent faktisk ender med at blive outsourcet, men når først outsourcing for alvor tager til, vil udviklingen accelerere af sig selv,« fastslår professor Tor Eriksson.

Accelerationen skyldes særlig, at teknologien, der gør det muligt at udføre et job fra udlandet, bliver bedre og mere udbredt. I mange job er det ikke nødvendigt at være fysisk til stede, at have ansigt til ansigt-kontakt med kunder, eller at samarbejde med kollegaer, så disse job kan potentielt klares per telefon, e-mail eller videokonference fra et andet land.

Dumt at beholde jobbene

Undersøgelsen baserer sig på svar fra over 3.300 medarbejdere fra både offentlige og private organisationer, som selv har vurderet, om deres job i fremtiden kan udføres et andet sted fra eller udføres af computere eller robotter.Det er hverken muligt eller hensigtsmæssigt at beholde jobbene herhjemme, mener Tor Eriksen.

»Det bliver bare dyrere, og arbejdsmarkedet er så styret af international konkurrence, at det ikke vil gavne danske virksomheder,« siger han.

Ifølge undersøgelsen er det især servicejob og den finansielle sektor, som i fremtiden vil kunne skippes af sted til udlandet i håb om at spare de høje danske lønninger. Kundeservice, telekommunikation, engrossalg, forsikring og rådgivning er således nogle af de områder, som med tiden måske kan outsources.

Hos fagforeningen HK Privat bekæmper man ikke outsourcing, men man foretrækker dog, at så mange job som muligt bliver i Danmark.

»Det er en katastrofe for dem, det går ud over. Men ud fra et makroøkonomisk synspunkt, skaber det en dynamik i samfundet, der faktisk giver arbejdspladser. De nye stillinger opstår bare andre steder,« siger HK Privats næstformand Bjarne Nielsen.

Kompetenceudvikling

Forskningsresultaterne understreger behovet for, at vi løfter vores kollektive kompetencer, mener han.

»Det er helt nødvendigt, at vi erkender, at man i fremtiden skal skifte job oftere - flere gange i sit liv - og at det kræver kompetenceudvikling,« siger Bjarne Nielsen.

Tor Eriksson er helt enig. Han påpeger endda, at det danske uddannelsessystem meget vel kan give Danmark en konkurrencefordel, fordi det sandsynligvis er bedre rustet til opgaven end mange andre lande.