UDDANNELSE, FORSKNING, JURA, REGLER, SPROG, STUDIEOPHOLD

Nemmere at tage testen i Nigeria end i Danmark

Flag ARTIKEL 10-03-10 ~3 minutters læsning · 445 ord

Sara Sjölin tjekker datoer på nettet. Kun to gange i løbet af det næste semester kan hun i Danmark tage den sprogtest - den såkaldte TOEFL-test - som New

ork University kræver for at optage hende. Men begge datoer er for længst booket op.

»Jeg kan uden problemer tage testen i Nepal eller Nigeria, men jeg kan ikke tage den i Danmark,« konkluderer den 24-årige studerende fra Syddansk Universitet, som efter sommerferien rejser et år til USA for at studere erhvervs-journalistik som en del af hendes kandidatuddannelse.

Sara Sjölin kan ikke læse erhvervsjournalistik i Danmark og besluttede sig derfor i januar for at rejse til udlandet for at specialisere sig. Men det skulle vise sig at være nemmere sagt end gjort, og besværet ved tage den krævede TOEFL-prøve var flere gange ved at få hende til helt at droppe planerne om at studere på et engelsksproget universitet.

»I forvejen er processen omkostningsfuld og besværlig. Da jeg så også skulle til at bruge penge og tid på at rejse ud af landet bare for at få lov til at tage testen, begyndte det hele at virke temmelig omstændeligt.«

Rejser til Milano

I midten af januar vælger Sara Sjölin alligevel at flyve til Milano for at forsøge at tage testen der. New

ork University har haft ansøgningsfrist i starten af måneden, og hun har derfor lavet en aftale med universitetet om at eftersende resultaterne af prøven hurtigst muligt.

»Jeg kunne komme til i Milano med det sammme, så derfor jeg bookede straks en flybillet,« siger Sara Sjölin, der dog endte med at rejse hjem fra Italien igen uden de ønskede papirer.

Efter at have ventet tre en halv time i testcenteret blev prøven nemlig droppet på grund af problemer med at få den netbaserede udgave til at virke. Trods frustrationen vælger Sara Sjölin dog ikke at opgive, og i lørdags rejste hun derfor til Malmø, hvor det endelig lykkedes at tage engelsktesten. Men ikke alle hendes medstuderende har haft samme tålmodighed.

»Èn af mine venner valgte helt at droppe det, fordi det blev for besværligt. Og så har mange valgt at udskyde studierne i udlandet et semester,« fortæller Sara Sjölin, der heller ikke mener, at der ville have været de samme problemer med at tage prøven, hvis man begyndte planlægningen et par år i forvejen.

»Men det er jo de færreste, der gør det. Man finder jo som regel ud af under uddannelsen, om det er noget, man har lyst til,« siger hun og fortsætter:

»Derfor virker det ret absurd, at Danmark profilerer sig så meget på, at vores studerende skal tage til udlandet. Det er jo i virkeligheden nemmere at tage testen i Nigeria end herhjemme.«