Partiet Venstre, foreslår, at staten overtager en del af den regning, som forældrene i øjeblikket står alene med, når unge under 18 år rejser til USA, Canada eller andre lande for at læse et år. Ifølge Venstres plan skal kommunerne betale 12.000 kroner for et helt skoleår. Ved siden af skal staten så betale et beløb på 11.000-20.000 kroner afhængig af forældrenes indkomst.
Ifølge Venstres beregninger vil forslaget koste skatteborgerne cirka 15 millioner kroner om året. Med den nye tilskudsordning forventes endnu flere unge at tage et skoleår i udlandet, men samtidig vil det offentlige så spare på undervisningen herhjemme, påpeger Venstre. I Norge er det allerede muligt for forældrene at få penge fra staten, og her er det Undervisningsministeriet, som godkender opholdene.
Forslaget er ikke med i det finanslovsforslag, som finansminister Thor Pedersen (V) præsenterer i januar, men til august kommer finansloven for 2003, og her er det planen, at den så lidt forsinkede julegave kan findes.
De radikales uddannelsesordfører Marianne Jelved kalder tankerne positive. Socialdemokratiets Lene Jensen er også positiv og parat til at diskutere modellen, ligesom de konservatives Helle Sjelle, der selv har været i USA som ung på sine forældres regning, støtter ideen, fremgår det af artiklen.