GENERELLE, FORHOLD, GENERELT

På sporet af 200.000 udlandsdanskere

Flag 19-06-07 ~2 minutters læsning · 400 ord

At der findes 200.000 danskere uden for dronningerigets grænser, er sikkert ikke en gang korrekt. Det er blot et tal, undertegnede har opsnappet et eller andet sted, som efterhånden fortoner sig.

Lad dermed være slået fast allerede her, at vi ikke er i gang med den højere raket-videnskab. Antallet af danskere med bopæl eller feriebolig i udlandet er ikke noget, man kan ringe til Danmarks Statistik og få oplyst. Man kan formentlig ikke få det oplyst det blot med rimelig nøjagtighed nogensomhelst steder. Udvandrerne.dk er i hvert tilfælde ikke siden lanceringen af webstedet i 2002 faldet over nogen samlet opgørelse på området.

Og når der nu ikke er tid til at ringe til alle landets ambassader rundt omkring i verden, er vi henvist til at gøre lige som arkæologerne: Finde så mange potteskår som muligt, og se hvad der kommer ud af puslespillet.

Potteskårrene må i dette tilfælde så være alle de små sætninger og bisætninger, som Udvandrerne.dk er stødt på rundt omkring i de tusindvis af artikler og notitser, som er genfortalt og lagt ud på webstedet gennem årrene. De tusindvis af bidrag er blevet gransket en ekstra gang, og ud er kommet en opgørelse, som formentlig giver det bedst opnåelige billede af danskernes udlængsel dags dato. Der kan i hvert tilfælde gøres rede for over halvdelen af de 200.000 danskere, lige som der bliver sat landenavn på et halvt hundrede tusinde af danskernes ferieboliger.

Opgørelsen punkterer blandt andet myten om, at Spanien er det land uden for Danmark, som rummer flest danskere. Det er i virkeligheden England, hvor ca. 50.000 danskere har slået sig ned, mens Spanien kommer ind på andenpladsen med ca. 30.000 danskere. Og så er USA måske endda den egentlige nummer et.

Udvandrerne.dk har kun været i stand til at opspore tallet 20.000 i forbindelse med USA, men tallet knytter sig udelukkende til antallet af danskere i New

ork, så det er bestemt ikke usandsynligt, at endnu flere danskere har flyttet teltpælene til andre egne af det store land.

Derudover vil det måske overraske en del, at Sverige er blevet et af danskernes helt store både udvandrings- og ferieboliglande, lige som det også er iøjnefaldende, at lande som Luxembourg, Forenede Arabiske Emirater og Norge har trukket mange danskere til.

Se selv resten af opgørelsen , og hold dig ikke tilbage med at skrive et bidrag , hvis du har flere potteskår til det arkæologiske værksted.

Skribentmail: