Den konservative nestor Per Stig Møller langer nu hårdt ud efter de rige erhvervsfolk, der forlader Danmark for at undslå sig den høje skat. Det er uanstændigt, lyder det fra ham, som også tager afstand fra de liberale folketingspartiers accept af, at succesfulde danskere søger lykken, hvor de slipper billigst i skat.
»Jeg er meget imod disse meget dynamiske erhvervsfolk, som – når de har tjent tilstrækkeligt meget, eller hvis de har været så heldige at få en jackpot – flytter til udlandet for at slippe for dansk skat. Det, synes jeg ikke, er anstændigt. For de har fået det hele gratis. Børnehave, foreningsliv, skolegang og universitetsstudie,« siger Per Stig Møller.
Han efterlyser en forståelse for, at de mest succesfulde skal betale mere tilbage til det danske samfund end folk, der har klaret sig mindre godt.
»For havde de overhovedet fået den succes, hvis de ikke havde fået de muligheder, som det danske samfund har givet dem? Det er det syn, der adskiller konservatismen fra liberalismen,« siger Per Stig Møller.
Liberal afstandtagen
Hans synspunkt bakkes op af tidligere topchef i Tryg Stine Bosse, som dog understreger, at der kan være rigtig mange forskellige grunde til, at folk flytter til udlandet.
»Men hvis det kun er for at betale mindre i skat, er jeg helt enig i, at det slet ikke er i orden. For man er en del af et fællesskab og nyder godt af fællesskabets muligheder. Det skal man være meget højtidelig omkring. Hvis man har noget at bidrage med – og det har man, hvis man tjener mange penge – bør man også gøre det,« siger hun.
Både i Venstre og Liberal Alliance tager man skarpt afstand fra Per Stig Møllers »moraliseren«.
»Først tager staten folks penge gennem et højt skattetryk og gør dem afhængige, hvorefter man åbenbart kan tillade sig at moralisere over for de, der søger lykken andre steder. Det er i virkeligheden en dybt, dybt totalitær tankegang,« siger Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, mens Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, påpeger, at han som liberal ikke vil blande sig i, hvor folk vælger at bosætte sig.
En af de rigeste danskere, medstifter af Saxo Bank Lars Seier Christensen, flyttede i 2010 til Schweiz. Han pointerer, at den lavere skat ikke spillede en stor rolle for den beslutning.
»Men selv hvis det kun var på grund af skatten, kan jeg ikke se noget umoralsk i det. Så burde man snarere kigge på, hvad det er for et samfund, man har indrettet,« siger han.
»De succesfulde mennesker, der forlader Danmark, har desuden som regel allerede nået at betale langt mere i skat, end de fleste – heriblandt Per Stig Møller selv for den sags skyld – når at betale på et helt liv,« fortsætter Lars Seier Christensen.
Per Stig Møller mener, at det helt siden koryfæerne John Christmas-Møller og Aksel Møllers tid har været konservativt arvegods, at man mener, at velhavere og succesfulde erhvervsfolk bør blive på broen. Også selv om skatten er for høj, og man kunne ønske sig, at den blev sat ned.
»Vi går ind for kapitalismen, fordi den er et lokomotiv. Men vi går ikke ind for, at lokomotivet hægter vognene af ved bare at stikke af og blæse på alle andre, fordi man rammer en guldåre. Det bryder jeg mig simpelthen ikke om,« siger han, som ikke vil sætte konkrete navne på, hvem han hentyder til.
Virksomhed bidrager stadig
Heller ikke det synspunkt forstår Saxo Bank-direktør Lars Seier Christensen.
»Hvad menes der med, at vi trækker et tog? Det betyder vel primært, at vi har en virksomhed. Og det, at jeg flytter, betyder jo ikke, at jeg ikke har en virksomhed. Jeg har 600 ansatte i Danmark, der betaler hundredvis af millioner i skat, og et selskab, der gør det samme. Det faktum, at jeg sidder i Schweiz og styrer det tog, kan jeg ikke rigtig se, betyder, at jeg har bidraget med mindre,« siger han.
Skatteministeriet har ikke tal for, hvor mange penge der hvert år forsvinder fra Danmark som følge af udvandring. Men af Skattekommissionens rapport fra 2009 fremgår det, at der er sket en vækst i antallet af højtlønnede danskere, der udvandrer. Og skatteminister Holger K. Nielsen (SF) bakker da også den tidligere udenrigsminister op.
»Jeg kan kun kvittere for, at Per Stig Møller tilsyneladende mener, at alle, der arbejder og tjener deres penge i Danmark, også bør betale skat herhjemme. Er man vokset op i Danmark og har fået betalt sin uddannelse her, er der noget solidarisk i, at man også bidrager til finansieringen af velfærdssamfundet. Men folk er jo frie til at gøre, hvad de vil, så længe de overholder den gældende lovgivning,« siger han.
Anders Samuelsen er enig i, at det er et problem, hvis velhavende danskere ikke ønsker at bo i Danmark. Men svaret på det er ikke løftede pegefingre, men derimod at anspore dem til at blive i landet.
»Ethvert land skal gøre sig umage med at være attraktivt også for den skabende del af befolkningen og ikke kun for dem, der elsker offentlig forsørgelse,« argumenterer han.