VIRKSOMHED, FINANSIERING, VIRKSOMHEDSETABLERING

Direktør opfordrer IT-iværksættere til at flytte til USA

Flag 11-02-12 ~2 minutters læsning · 349 ord

Danske IT-iværksættere, som gerne vil drive det til noget med deres virksomhed, bør forlade Danmark hurtigst muligt og drage vestpå. F.eks. til England - men helst til USA. Sådan lyder opfordringen fra Mogens Nørgaard, der er direktør i IT-virksomheden Miracle A/S i Ballerup.

At blive i Danmark vil efter direktørens mening være ensbetydende med i bedste fald total stilstand - og i værste fald en tidlig død på grund af dårlige lånemuligheder. Af følgende to grunde:

1) Det er næsten ikke til at opdrive business angels eller personer med venture kapital i Danmark. Det skyldes ifølge skribenten, at Danmark er hjemsted for den største omfordeling i verdenshistorien mellem rig og fattig. Derfor er der stort set ingen rige tilbage, som kan skyde penge i udvikling af nye IT-produkter.

2) De få investorer, der stadig findes i Danmark, er oftest gamle mænd, som aldrig har risikeret nogetsomhelst i hele deres liv, og som ikke har den mindste forstand på IT. De sidder typisk i spidsen for landets mange fonde, der er cirka «lige så smidige og effektive og agile som den tidligere bestyrelse af dagbladet Pravda».

Mogens Nørgaard henviser til et eksempel, som IT-iværksætteren Morten Lund kom med for nyligt. Han beskrev en stor statslig fond, der skal være med til at skabe vækst i Danmark. I spidsen for fonden står 16 gamle mænd. Alle offentligt ansatte. Ingen af dem har nogensinde arbejdet i et rigtigt firma, og inden af dem har nogensinde risikeret mere end Admiralen på Pinafore.

Resultatet af mangelen på risikovillig IT-kapital i Danmark er ifølge IT-direktøren, at IT-iværksættere, som bliver tilbage i Danmark, må indstille sig på et af følgende to fremtids-scenarier:

1) Videreudvikle produktet i fritiden. Sælge lidt hist og pist - men aldrig få overskud. Dog lærer man en masse undervejs…

2) Kaste sig i favnen på de offentlige»vækst-pjatte-centre», som koster fire mia. DKK om året. Her kan man få lov at lave en masse papirarbejde og holde en masse møder med folk, som heller aldrig har risikeret noget. Resultatet bliver derefter. Men centrene er til gengæld en virkelig god business-case, lyder skribentens synspunkt.

Skribentmail: