VIRKSOMHED, GENERELT, VIRKSOMHEDSETABLERING

Mickey åbnede egen virksomhed i USA – mod alle odds

Flag ARTIKEL 01-09-13 ~6 minutters læsning · 1211 ord

Mickey Beyer-Clausen, 38 år, har gjort det før. Startet en ny virksomhed. Videreudviklet den. Solgt den. Og så begyndt forfra igen med en ny virksomhed, han på et tidspunkt har vekslet til en check og en sjov tur i byen for at fejre det.

Sådan har det været for ham, siden han 22 år gammel stiftede sin første virksomhed.

Men med Mental Workout, som han stiftede i USA i begyndelsen af 2009, er det på så mange måder helt anderledes. Og i modsætning til tidligere er han ikke parat til at skyde virksomheden af til højstbydende, selv om der har været følere fra blandt andet medicinalvirksomheder.

Denne gang er der virksomhedens langsigtede potentiale til forskel. Og denne gang er der også muligheden for at gøre en forskel i en masse menneskers liv med virksomhedens mobile apps til selvhjælp af dagligdagsproblemer som flyskræk, stress og søvnløshed i stedet for at tage piller, alkohol eller andre dulmende midler.

Masser af udviklingsmuligheder

Og endelig er der med Mental Workout muligheder for innovation så langt øjet rækker. Og det er afgørende for en iværksætter som Mickey Beyer-Clausen, der har haft det med at tabe interessen, når hans tidligere virksomheder var nået til et vist punkt.

»Nu er vi fire et halvt år inde i Mental Workout, og det er længere, end jeg nogensinde har været før. Det her er det mest interessante, sjove, ambitiøse og udfordrende nogensinde. Jeg kan se, at om ti år har vi stadig ikke gennemført listen af overordnede tanker og koncepter for virksomheden. Jeg tror, det kan blive rigtig stort,« siger Mickey Beyer-Clausen, der har stiftet Mental Workout, som han også er adm. direktør for.

Mental Workout er altså endnu i sin vorden, men er mod – næsten alle odds – ved at få fodfæste i USA.

Ikke alene har virksomheden solgt mere end 130.000 apps, heraf en stor del direkte til forbrugerne, godt hjulpet af presseomtale og succeshistorier med kendisser.

Men virksomheden har også fået hul igennem i de to andre salgskanaler, som den går efter: Salg igennem detailbutikker og salg direkte til virksomheder eller gennem sundhedsforsikringsselskaber.

Canadisk isbryder-aftale

En nylig aftale med en stor canadisk apotekskæde, hvor apps’ene vil blive solgt på standere i apotekerne, vil samtidig være isbryder for en lignende aftale med en af de store amerikanske apotekerkæder, som Mental Workout er i dialog med.

Og for nylig har Mental Workout også indgået en aftale med USA største sundhedsforsikringsselskab, United Health Group, som direkte eller indirekte på vegne af virksomheder forsikrer 75 millioner amerikaneres liv. Aftalen er lavet med afsæt i Mental Workouts meditations-app og en pilottest på stressede ansatte i call centre er netop afsluttet med succes.

»Amerikanske virksomheder vil meget gerne betale for den her slags løsninger, og det er ikke noget, de sparer på, så længe indholdet er e-vidensbaseret og effekten kan måles. Tværtimod,« siger Mickey Beyer-Clausen.

Virksomhedens allerførste aftale var i øvrigt med flyselskabet Virgin Atlantic, som Mental Workout udviklede sin app mod flyskræk sammen med.

Aftalerne skal ses i lyset af, at Mental Workout er en meget lille organisation med få ressourcer og uden særlige forudsætninger for at agere i USA.

Kærlighed ved første blik

Faktisk kom Mickey Beyer-Clausen til USA alene på grund af amerikanske Allison, som han nu er gift med. Han gik ikke med nogen drøm om at bosætte sig eller starte egen virksomhed i USA. Sådan blev det bare.

Mickey Beyer-Clausen er begavet med et usædvanligt godt snakketøj, men det amerikanske marked har været en udfordring. Især når man er ambitiøs og insisterer på kun at ville tale med topchefen, uanset hvor stor virksomheden er.

»Det er ikke nemt at få de møder. Det ville være rigtig nemt i Danmark, men der er et filter på i USA, og det er sværere at ringe op og få adgang til en topchef. Man skal helst have en reference. Men jeg ringer ufortrødent og spørger om to minutter, og så tager jeg en hel time. På et tidspunkt giver de op, når jeg snakker, og siger o.k. – kør på, hvad vil du,« siger Mickey Beyer-Clausen med et grin.

Ifølge Mickey Beyer-Clausen er hemmeligheden at være godt forberedt, men også at komme med noget reelt nyt. Mere af det samme bare billigere, åbner ingen døre.

»Når du kommer med noget helt anderledes, en ny måde at tackle et problem på eller en ny mulighed, som ingen tidligere har udnyttet, og vi samtidig kan gøre det meget billigere, så trænger man igennem og får sit møde,« siger Mickey Beyer-Clausen.

Møderne er blevet til aftaler og ordrer, som har været med til at give en smule økonomi i den lille virksomhed, som dog stadig er et stykke fra breakeven. Der er til dato investeret godt tre millioner kroner i Mental Workout, som har klaret sig uden banklån.

»Det er langt mindre end i nogen anden virksomhed, jeg har haft før. Men vi har været utroligt kreative med den økonomi, vi har haft, og vi har også været gode til at få noget indtjening. Vi har tjent mere, end vi har fået fra investorer. Og alt, hvad vi tjener, ryger direkte ind i virksomheden igen,« siger Mickey Beyer-Clausen, der sidder med den største og kontrollerende ejerandel i virksomheden.

Den knappe kapital

Kapital er en knap faktor for Mental Workout, også selv om investorerne, som ud over Mickey Beyer-Clausen er privatpersoner, familie og venner, løbende spytter lidt i kassen.

»Hvis jeg havde et team på 500 mand, vidste jeg nøjagtigt, hvad jeg skulle bruge dem til. Det her er så stor en mulighed, at vi burde være langt flere mennesker og gøre langt mere, end vi gør. Men ingen af os ønsker at lade os udvande,« siger Mickey Beyer-Clausen.

Han tror og håber, at han og resten af holdet for egne midler kan bringe Mental Workout derhen, hvor virksomheden er så attraktiv for eksterne investorer, at de selv kan sætte vilkårene for den pose penge, de på et tidspunkt får brug for, hvis Mental Workout skal blive så stor, som Mickey Beyer-Clausen forventer.

»Da Facebook og Google var små, fik de skabt en vis validering af virksomhedens kommercielle og teknolgiske platform, og derfor var der konkurrence om at komme ind og investere. Mark

uckerberg har fuld kontrol over Facebook, som endda er på børsen,« siger Mickey Beyer-Clausen vel vidende, at folk plejer at grine af ham, når han laver den sammenligning med tech-giganterne.

Second to none

Men Mickey Beyer-Clausen og kredsen omkring Mental Workout vakler ikke. Virksomheden vil være den bedste i verden til at levere psykologi via mobile enheder, og markedet for den slags psykologisk selvhjælp bliver enormt, hvis man skal tro Mickey Beyer-Clausen. Han forudser, at det mentale område vil komme højere og højere på agendaen også på sundhedsområdet, og med digitale apps kan man gøre problemløsningen nærværende, levende, interaktiv, skræddersyet og tilgængelig overalt.

»Hvem læser 140 sider om stress i en bog, hvis man er stresset? Jeg har aldrig nogensinde haft så store ambitioner og så store forventninger til noget. Og alle involverede – partnere, ansatte, leverandører, alle – har rakt hænderne frem, når vi har haft behov for det og støttet op, fordi de kan se det samme. Det er meget klart for alle os, der er i det, at det her er en helt unik mulighed,« siger Mickey Beyer-Clausen.