SOCIAL, SUNDHED, KØB, SALG, TANDLÆGER

Her ligger Europas tandlægehovedstad

Flag 29-12-14 ~2 minutters læsning · 267 ord

Mosonmagyaróvár ligner umiddelbart alle andre byer i Ungarn. Men byen er noget helt særligt på et enkelt punkt. De 30.000 indbyggere kunne sagtens få deres tænder ordnet hos en halv snes tandlæger. Men byen har et sted mellem 150 og 200 af slagsen. Dermed har provinsbyen i det nordvestlige Ungarn det største antal tandlæger pr. indbygger i Europa. Den er Europas tandlægehovedstad.

Tager vi resten af verden med, ligger tandlægeklinikkerne kun tættere i én eneste by - nemlig Los Algodones i Mexico på grænsen til USA.

Begge steder tiltrækker byerne patienter langvejs fra med lave priser på tandbehandlinger. I Mosonmagyaróvár er det først og fremmest østrigere og andre vesteuropæere, der lader sig friste af de billige behandlinger i byen.

F.eks. domineres det centrale torv i Mosonmagyaróvár af tre store tandlægeklinikker. Den ene af dem er KG Dental, som også behandler danskere.

Danskerne er både høflige og afslappede. Og så taler de glimrende engelsk, fortæller dr. Zoltan Veress, som er den ene af klinikkens fem tandlæger. At danskere rejser så langt for at få ordnet deres tænder, kan bl.a. skyldes, at en ny implantat-tand koster under DKK 6000 på stedet, hvor prisen i Danmark vil være den dobbelte.

Ungarn har været et mål for tandlægeturisme siden slutningen af 1970’erne. I dag regner man med, at 60.000 - 70.000 patienter hvert år rejser til gullaschens hjemland for at få ordnet deres tænder. Det er især østrigere, schweizere, tyskere og franskmænd. 40 pct. af alle tandlægeturister i Europa vælger at få ordnet deres tænder i netop Ungarn, hvor tandlægerne ifølge artiklen tegner sig for 90 pct. af helbredsturismen i landet.

Skribentmail: