Danske virksomheder og erhvervsfolk valfarter til Ukraine op til EM i fodbold til juni, hvor Ukraine er vært sammen med Polen.
Den store nation ved Sortehavet med 50 millioner indbyggere tiltrækker stadig flere danske investeringer, og den danske eksport er i 2011 nået op på små to milliarder kr. – på niveau med før finanskrisen, der ramte Ukraine hårdt. I alt godt 700 danske virksomheder har under en eller anden form outsourcet aktiviteter til Ukraine.
Samtidig har IFU, Investeringsfonden for Udviklingslandene, der ejes af staten, for nylig åbnet op for deltagelse i danske virksomheders investeringer i Ukraine med risikovillig kapital og lån. Det skete i 2011 efter en drøftelse i fondens bestyrelse.
Den stærkt forøgede danske interesse for Ukraine kommer på et tidspunkt, hvor forbindelserne mellem Ukraine og EU ellers er kølnet, fordi landets præsident Viktor Janukovich og hans støtter i det ukrainske forretningsmiljø har påvirket landets domstole til at idømme oppositionslederen Julia Timosjenko syv års fængsel. Hun kaldes også »gasprinsessen«, fordi hun beskyldes for i sin regeringsperiode personligt at have lukreret på statslige gasaftaler med Rusland.
Det spændte forhold efter fængslingen har udskudt en længe ventet frihandelsaftale mellem EU og Ukraine. Men det synes ikke at anfægte de danske erhvervsledere. Kendte danske virksomheder som Danisco og Carlsberg driver forretning i landet – senest har Carlsberg flyttet den overordnede ledelse af indsatsen i Ukraine fra sit østeuropæiske kontor for yderligere at styrke sin position på markedet.
Ifølge afdelingschef Peter Schwalbe fra IFU kvalificerer Ukraine sig til fondens investeringer, fordi landets bruttonationalindkomst er pænt under 6.000 dollar pr. indbygger, som er overgrænsen for, i hvilke lande IFU må engagere sig.
Landbrug og IT
Investeringsfonden for Østeuropa, der nu er under afvikling, har frem til 2009 foretaget godt 40 investeringer i Ukraine, og IFU ventes at gennemføre fire-fem investeringer i år.
»Danske virksomheder er særligt aktive inden for primærlandbrug, hvor der er store muligheder for at organisere produktionen bedre. Desuden er der efterhånden en gruppe af danskejede IT-virksomheder, som fremstiller software til hele verden«, fortæller Peter Schwalbe, afdelingschef i IFU. De godt 25 danske IT-virksomheder beskæftiger 3.000 ansatte i Kiev, Lviv og Kharkiv.
Eksporten fra Danmark udgøres i særlig grad af maskiner og medicin, men også fødevarer indgår i samhandelen med stor vægt. Selv om Ukraine har fremragende naturgivne betingelser for landbrug, brødfødes befolkningen fortrinsvis ved fødevareimport.
Den markante interesse for Ukraine er yderligere stimuleret af foldbold-EM, hvor Danmark deltager og spiller alle sine indledende kampe, heraf to i Lviv i Vestukraine, hvor der findes en stor gruppe danske underleverandørvirksomheder inden for metal-, tekstil og fødevarer, som beskæftiger godt 10.000 ansatte.
»Alene i mit lille bureau har vi solgt over 100 rejser til forretningsfolk, der kombinerer forretninger i Lviv med det danske landsholds kampe. Og jeg hører fra andre bureauer, at også de har mærket stor interesse fra erhvervsfolk for Ukraine til juni,« siger direktør Hans Mangaard fra Mangaard Travel Group.
Fodbold-EM har medført omfattende investeringer i Ukraines infrastruktur, som gør det lettere at komme rundt i landet. Foruden markedsmulighederne lokalt med et stort hjemmemarked, er det især Ukraines veluddannede arbejdskraft, der tiltrækker danske virksomheder. Ukrainerne er gode til matematik og kemi og lette at lære op, så de kan fremstille avanceret software efter kravspecifikation.
Problemer med momsen
Ukraine er dog langtfra et slaraffenland, selv om mulighederne for at tjene penge er gode. Nok har myndighederne nu afskaffet visa-tvangen for EU-borgere, men grænsekontrollen i lufthavnene er stadig bureaukratisk. Samtidig er myndighederne besværlige. For eksempel skal man ifølge Peter Schwalbe kæmpe hårdt for at få overskydende moms retur fra den ukrainske stat.
Forhenværende dansk ambassadør i Ukraine i to perioder Christian Faber-Rod, der jævnligt rejser i landet, peger også på, at retssystemet til tider er stærkt vilkårligt. Derfor skaber fængslingen af Julia Timosjenko også en vis uro i det internationale forretningsmiljø, selv om noget tyder på, at oppositionslederen ikke er uden skyld i flere af de anklager, der rejses mod hende.
Adm. direktør Morten Munk fra konsulentvirksomheden Mafcon, der bistår danske virksomheder med at etablere sig i Ukraine, peger på, at det ikke længere blot er danske underleverandører af metal-, træ-, møbel-, tekstil- og fødevareindustrien, der ser fordele i at producere i Ukraine.
»Vi ser et spredt spektrum af virksomheder, der ønsker at operere i landet – især i Kiev og i den vestlige del omkring Lviv, hvor mentaliteten er mere ukrainsk end russisk, og hvor afstanden til Polen og det øvrige Europa er kortest.«
Det er ifølge Morten Munk ikke blot de lave lønninger og den relativt kvalificerede arbejdskraft, men også logistiske forhold, der trækker danske virksomheder til Ukraine.
»At kunne bringe varer frem og tilbage inden for en uge er et stærkt argument, og desuden er det godt at være til stede i landet, hvis man vil dyrke det store lokalmarked, siger han.