BOLIG, ØKONOMI, BESKATNINGSRET, BÅDE, MEDICIN, TANDLÆGER

Svar til Jörgen Ferre

Flag 20-02-14 ~2 minutters læsning · 358 ord

Enig med dig i at det kan være en god idé at ‘prøvekøre’ hvordan det er at bo i Tyrkiet om vinteren - selv om nyere boliger skal være isolerede, er der stadig mange boliger uden isolering, som opvarmes med kakkelovn og hvor der evt. kun er én vandvarmer, så man kun har koldt vand i køkkenet (medmindre man selv køber en ekstra).

Mht. beskatningen af udvandrere til Tyrkiet, som har pension fra en pensionskasse + offentlig pension, så betaler man halv skat af det HELE til DK.

Danmark har beskatningsret til pensioner og livrenter, som derfor ikke beskattes i Tyrkiet (også).

Evt. renter som optjenes i DK beskattes også i DK, eller det gør mine i hvert fald - det er dog ikke meget jeg får, nogle få hundrede kr./år. Renter kan beskattes enten i Tyrkiet eller i DK.

I Tyrkiet skal man tegne enten en privat eller en offentlig sygeforsikring, den offentlige kan ALLE blive medlem af, den dækker uden begrænsninger og man skal ikke stille med en ‘ren’ helbredsattest (som man skal, hvis man vil have en privat). Man skal bare tilmelde sig og betale sin månedlige præmie. Den offentlige sygeforsikring dækker både læge og tandlæge, men man skal være kritisk mht. hvem man lægger sit tandsæt i hænderne på. Sygeforsikringen dækker også kun den billigste løsning. Jeg bor i Istanbul, hvor nogle af de bedste læger og tandlæger arbejder, og jeg fik for efterhånden en del år siden lavet implantater her af en meget dygtig tyrkisk odontolog. Jeg betalte ikke for selve behandlingen, men for materialerne. Man kan vælge at bruge privat hospital/læge/tandlæge, nogle af dem er under aftale med SGK (sygeforsikringen), og dermed skal man betale ca. halv pris for behandling. Ved kroniske lidelser er der mulighed for at få en lægeerklæring, som giver ret til lav pris på den faste medicin. Den skal fornys hvert andet år.

Hvis man kan få et tyrkisk bevis på at man er pensionist, kan man få ‘mimrekort’ til offentlig transport, men så vidt jeg ved er det indkomstafhængigt om man kan få det bevis, og de fleste danske pensionister får betydeligt mere end en tyrkisk ditto.

Skribentmail: