BOLIG, KØB, SALG

Krav om hårdere straffe til piratmæglere

Flag ARTIKEL 28-02-06 ~2 minutters læsning · 399 ord

Ejendomsmæglerne kræver, at myndighederne griber hårdere ind over for firmaer, der uden at have statsautorisation sælger ferieboliger i udlandet til danskere.

»Der skal falde nogle ordentlige bøder på måske 50.000, 75.000 eller 100.000 kroner. Hvis man bliver truffet på sin indtægt og omsætning, så begynder man måske at forholde sig til bøderne,« siger formanden for Dansk Ejendomsmæglerforening, Steen Winther-Petersen.

»I dag vil en anmeldelse typisk blive et stedbarn hos den lokale politimester. Efter et halvt eller helt år vil den så føre til en bøde på fem-, otte-, titusinde kroner,« siger han.

Danskernes interesse for at købe feriebolig i udlandet er vokset eksplosivt de sidste par år - i takt med friværdierne i helårsboligerne. Og det har givet omsætning til et mylder af små og store ejendomshandlere med og uden autorisation.

»Der findes jo en guds velsignelse af udbydere, og nogle af dem er sikkert seriøse. Men selv hvis man bor i for eksempel Tyrkiet, så er det illegalt at formidle boliger til danskere, hvis man ikke er statsautoriseret ejendomsmægler. Vi kalder dem piratmæglere eller illegale mæglere, for de optræder jo i strid med dansk lov.«

Garantier

Statsautoriserede ejendomsmæglere behøver dog ikke at være medlemmer af Dansk Ejendomsmæglerforening. Men de vil alle have stillet en garanti i forbindelse med, at de blev registreret hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

»Desuden har vi som forening en forsikring mod »fagfejl«,« siger Steen Winther-Petersen.

»Det, man risikerer ved at handle med en piratmægler, er, at man ikke får leveret den vare, man har betalt for. I Tyrkiet er der for eksempel ingen tradition for mellemfinansiering ved nybyggeri

der betaler man entreprenøren, og så begynder han at bygge. Men hvad nu, hvis han ikke bliver færdig? Ved handel med brugte huse er der ikke nogen deponeringsordning som i Danmark.«

En af de boligsælgere, som ikke er statsautoriseret ejendomsmægler, finder dog DEs kritik overdrevet.

»Vi sælger kun boliger, som vi selv opfører, så vi skal ikke være statsautoriserede ejendomsmæglere,« siger Jørgen Okholm, administrerende direktør for InterBolig A/S i Esbjerg, som bygger ferieboliger i Tyrkiet.

»Det, som er vigtigt, er, at man har ordentlige boliger, og at man tager hensyn til, hvad danske kunder ønsker,« siger han.

»Vi bruger faktisk en dansk købsaftale udarbejdet af en dansk advokat, som lever op til DEs krav. Men i øvrigt bør man altid kontakte sin egen rådgiver - og det gælder også, når man handler med et af DEs medlemmer.«