BOLIG, ØKONOMI

Tyrkiske ferieboliger holder prisen

Flag ARTIKEL 10-06-06 ~3 minutters læsning · 464 ord

Selv om den tyrkiske valuta er faldet kraftigt i kurs, skal danskere på boligjagt ikke regne med billigere ferielejligheder. Det siger flere danske ejendomsmæglere, som sælger ferieboliger ved den tyrkiske middelhavskyst.

De tyrkiske ferieboliger handles nemlig i euro, fordi den tyrkiske valuta lira er så ustabil. Og netop af samme grund betales en stor del af byggeomkostningerne også i euro.

»Al beton handles for eksempel i euro, og når vi køber større partier byggematerialer i øvrigt - for eksempel marmor - handler vi også ofte i euro,« siger Jacob Christensen, indehaver af ejendomsmæglerfirmaet HomeCo, der sælger ferieejendomme i Alanya.

»Det er klart, at hvis kursen (på liraen, red.) holder, så bliver det billigere på sigt, men boligpriserne reagerer ikke fra den ene dag til den anden.«

Faktisk er liraen ellers i lang tid steget over for euroen, og dermed også over for den danske krone. For et år siden kostede en lira omkring 4,20 kroner. Så steg den til 4,80 kroner, men er nu blevet svækket til 3,80 kroner. Alene over de seneste seks uger er liraen faldet 20 procent.

»Så kursen er kun faldet ti procent i forhold til det tidspunkt, da vi lagde budgetter for vores seneste projekt, og det er kun lønningerne, der afregnes helt i tyrkisk valuta,« fortæller Torben Nielsen, som er indehaver af Callisto Real Estate.

»Så det får ikke nogen betydning for prisen på lejlighederne. Og hvem ved også, hvordan liraen ligger om en måned eller tre?«

Solid renteforhøjelse

Gevinsten for de danske boligkøbere består i, at leveomkostningerne er blevet billigere. Arbejdsløn til håndværkere bliver billigere, og det bliver billigere at købe ind og gå ud at spise.

»Danskernes penge er jo blevet meget mere værd de sidste 14 dage, og det er godt for turismen,« siger Thomas Erringsø, som er direktør for Keops Alanya.

Samtidig med, at valutakursen er gået ned, er aktiekurserne dykket, og renten gået op. I onsdags gennemførte den tyrkiske centralbank sin første renteforhøjelse i fem år, men den var til gengæld også voldsom: Renten blev sat op fra 13,25 procent til 15 procent.

Heller ikke det får dog nogen betydning for danskere, for de plejer at finansiere deres tyrkiske ferieboliger gennem danske banker.

»Det er for besværligt og dyrt at låne i tyrkiske banker,« siger Jacob Christensen fra HomeCo.

Det samme siger Thomas Erringsø fra Keops Alanya.

»Vores kunder udnytter typisk friværdien i deres danske bolig,« siger han.

Det betyder dog ikke, at den tyrkiske valuta- og børsuro er gået helt sporløst hen over Danmark.

»Mange har set en fidus i at veksle om til tyrkisk valuta og sætte dem i banken hernede, og så er der dem, der som undertegnede har investeret i tyrkiske aktier og obligationer. Jeg har vel tabt 30-40 procent af min investering på to uger,« sukker Thomas Erringsø.