VIRKSOMHED, JURA, REGLER, BILER, BÅDE, INDREJSEREGLER, IT, LØN, ARBEJDSFORHOLD, MOMS

Xpert-svar om drøm og virkelighed

Flag UDLANDSXPERTERNE 29-08-09 ~3 minutters læsning · 460 ord

Hej

Der er mange i IT-branchen i Danmark, der ligesom dig har valgt at flytte til Thailand og arbejde for sin tidligere arbejdsgiver i Danmark.

Dog er det ikke tilladt for udlændinge at være ”selvstændige” i Thailand, så jo, det kan give et problem, men mere i forhold til Thailand, eftersom det er kriminelt. Det er således heller ikke muligt at betale skat som «selvstændig».

Men jeg ved, at de fleste, der starter op ligesom dig, begynder med at arbejde hjemmefra i Thailand og blot sende en regning til virksomheden i Danmark. Dette er som sagt ikke helt lovligt i Thailand, eftersom du ikke må være ”selvstændig”, men det er naturligvis ikke muligt at lave en virksomhed på dag 1 i Thailand.

Måden det lovliggøres både i forhold til Danmark og Thailand er at stifte et thailandsk aktieselskab (Co.,Ltd. eller Company Limited), hvor du bliver ansat. Dog er der nogle forviklinger omkring ejerforholdet af din virksomhed, der først skal løses.

Virksomhedsmodellen vil også give dig mulighed for års-visum og arbejdstilladelse.

I dette firma kan du så have din bil, telefon og så blot udbetale en mindre løn, hvorved din personskat bliver minimal. Virksomheden skal desuden betale mellem 15 – 30 % i skat af eventuelt overskud, men skal derimod ikke betale moms af serviceydelser til udlandet.

Skattereglerne er en smule indviklede, om end ikke så indviklede som i Danmark og kan læses på skattevæsenets hjemmeside:

www.rd.go.th/publish/5998.0.html

Loven om dobbeltbeskatning er ret indviklet, men hvis du bor i Thailand, så er du naturligvis ikke skattepligtig i Danmark. Dog er der nogle forhold, som SKAT kigger på, herunder om man har bolig i Danmark, og såfremt man har, om den er udlejet og i hvor lang tid. Her bør du tale grundigt med dit lokale skattevæsen. Efter nogle år i Thailand vil du ikke længere modtage selvangivelse fra Danmark.

Det er meget forskelligt, hvordan folk har løst det, men nogle gange vil SKAT have et papir fra det thailandske skattevæsen, at du betaler skat herude, men det kan du ikke få, hvis du ikke er ansat i dit eget aktieselskab. Andre gange udsteder SKAT et papir på, at man ikke skal betale skat i Danmark, uden de har set dokumentation.

Jeg har både erfaring med dette fra mig selv, men også fra adskillige klienter og venner, som jeg har hjulpet gennem tiden. Selvom det umiddelbart kan lyde indviklet, så er det ikke så svært.

Til at begynde med kan du jo blot fortsætte med at betale skat i Danmark og så sidde ved computeren i dagligstuen i Thailand og ordne dit arbejde. Derved beholder du også dit sygesikringskort, pensionsopsparing og så videre. Altså er mit umiddelbare råd at holde det simpelt i begyndelse – keep it simple.

Med venlig hilsen,

Robert Kronberg

Skribentmail: