SKOLE, BØRN, GENERELT

Et ben på hver side af Øresund

Flag ARTIKEL 18-10-06 ~3 minutters læsning · 505 ord

Skolen er bygget i træ og har de gule og røde farver, som er så karakteristiske for Sverige. Børnene spiller hockey i frikvarteret - ikke fodbold. Og til frokost får ungerne varm mad serveret i stedet for hjemmesmurte rugbrødsmadder.

Men ellers er der ikke den store forskel at se på en dansk folkeskole og Geijerskolen i Limhamn-Bunkeflo, lige uden for Malmø.

For to måneder siden tog Ingo og Vibe Johansson springet og flyttede fra Snekkersten i Nordsjælland til Sverige. Og deres niårige søn, Mickey, begyndte i 3.klasse på Geijerskolen.

Overgangen til en svensk skole har ikke været så voldsom for Mickey.

»Det er lettere at gå i den svenske skole, fordi i Danmark fik jeg flere lektier for,« siger Mickey.

Hans far er da også svensk, så Mickey har ingen problemer med at forstå det svenske, men han taler det ikke endnu.

Mickeys forældre er glade for, at børn i Sverige får lov til at være børn lidt længere tid end i Danmark.

»I Danmark er det jo sådan, at børn allerede i 2.klasse har mobiltelefon og selv går hjem fra skole, men sådan er det ikke her,« siger Vibe Johansson.

Øresundsklasse

På Geijerskolen, hvor Mickey går, har man planer om at starte en Øresundsklasse til næste skoleår. Her vil børnene få undervisning på både svensk og dansk, og lærerne vil inddrage den fælles kultur i de to lande. Og det håber Mickeys forældre bliver en realitet.

»Det er et rigtig spændende projekt. Danskerne er jo den største indvandringsgruppe herovre, og der kommer mere og mere blanding. Jeg synes, at man skal se København og Malmø som én region, for eksempel i forhold til skolegang, for så bliver der nemmere integrering,« siger Vibe Johansson.

Hun understreger, at det er vigtigt for familien at blive en del af lokalsamfundet.

»Når man er herovre, skal man da mingle sig ind i samfundet. Det er fint, at der er nogle danskere rundt omkring, men jeg kunne ikke tænke mig at flytte til et kvarter, hvor der er fyldt med danskere,« siger Vibe Johansson.

Allerede nu har Mickey undervisning på dansk. Han har nemlig valgt faget Øresundskundskab. Her får eleverne undervisning i alt fra snaphanerne og Svend Gønge til forskellene på, hvordan man fejrer højtiderne i Danmark og Sverige. Igennem forskellige øvelser træner eleverne de to sprog.

Lave huspriser

Familien Johansson flyttede egentlig til Sverige på grund af de høje boligpriser i Danmark.

»Vi boede i en lejlighed i Snekkersten og skulle finde noget, der var større. Hvis du skal have noget - selv langt ude på bøhlandet i Nordsjælland - så koster det jo seks millioner. Det syntes vi ikke, at vi ville betale, når vi vidste, at vi kunne få noget herovre til det halve,« siger Ingo Johansson.

Mickey er glad for at gå i skole i Sverige, men der er dog én ting, der irriterer ham lidt:

»Det er lidt træls, at pigerne ikke gider at lege med mig. I min gamle klasse løb jeg efter dem og kyssede dem, men det gider de ikke her«.