BOLIG, STATISTIK, BOLIGKØB

4995 landsbyer er truet på livet

Flag 27-06-17 ~2 minutters læsning · 351 ord

Affolkningen af de spanske landområder er nu så fremskreden, at den truer 4995 landsbyer - det er over halvdelen - på livet. Sådan lyder vurderingen fra FEMP, der organiserer landets kommuner og regioner.

60 pct. af Spaniens kommuner rummer nu blot 3,1 pct. af landets befolkning på 46,5 mio., og dermed er Udkantsspanien et langt mere udkant, end Udkantsdanmark nogensinde har været. Hvis den den danske befolkning blev fordelt lige så ujævnt som den spanske, ville Jylland, Fyn, Lolland-Falster og Bornholm blot have 176.000 indbyggere. Tilsammen. Resten ville være klemt sammen på Sjælland.

Fra 2005 til 2009 kom der ellers en del nye beboere i de spanske landsbyer, men det har den økonomiske krise nu sat en stopper for, fortæller Luis Camarero, der er sociolog ved Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) i Madrid. I 2016 forsvandt der således knap 70.000 indbyggere fra de spanske landdistrikter.

Udviklingen - eller rettere afviklingen - rammer det indre af Spanien, hvor hele landsbyer sættes til salg for ingen penge. Allerhårdest ramt er Nordspanien, hvor du netop nu kan blive husejer i landsbyen Esblada - en times bilkørsel vest for Barcelona - for DKK 2,1 mio. Og ikke nok med det. Resten af landsbyen følger med i handlen, så en underskrift gør dig til ejer af i alt 14 huse inkl. udbygninger og 82 hektar jord.

Det er ejendomsmæglerfirmaet Aldeas Abondonadas («Forladte Landsbyer»), der står for salget af Esblada, og ejendomsmægler Elvira Fafián fra firmaet forsøger på ingen måde at oversælge sin vare, selv om den ligger i 677 meters højde og midt i et område med vild natur og vinmarker. Hovedparten af husene kort og godt ruiner, fortæller hun.

Hvis 2,1 mio. for noget, der mestendels er ruiner, virker for dyrt, findes der også en udvej for det. Aldeas Abondonadas har for tiden 97 landsbyer til salg i hele Spanien, og priserne går helt ned til DKK 200.000.

Med de 14 huse i Esblada følger i øvrigt en lille kirkegård, som på sin vis kan kaldes landsbydødens sidste offer. Halvdelen af de 27 gravnicher på stedet er nemlig tomme, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: