Mellem 70-100 danske sclerosepatienter er i de seneste få måneder rejst til udlandet for at blive opererede mod deres sygdom, som under et normalt sygdomsforløb vil betyde, at hver femte ender med at sidde i kørestol.
Operationen går ud på at fjerne forsævringer af venerne i halsen ved hjælp af en ballonudvidelse. Metoden har kun eksisteret i et år, og den er ikke anerkendt i Danmark. I stedet drager de danske sclerosepatienter til Polen, Tyskland og Indien for at gennemføre operationen, som typisk koster mellem DKK 30.000 og 50.000 for inkl. rejseudgifter.
IT-konsulent Christian Hag fra Smørum var en af de første danske sclerosepatienter, som blev opereret i udlandet. Han har ifølge indslaget oplevet, at alle hans symptomer er forsvundet. Han kalder selv behandlingen for et mirakel, men han erkender også, at den ikke nødvendigvis virker lige så godt på alle.
Vi følger også cand.ling.merc. Bernt Møller, mens han gennemgår operationen på hospitalet Ameds Centrum ved Warszawa. Han er godt tilfreds efter operationen, som har kostet DKK 30.000 plus flybilletter. Han håber, at hans symptomer vil forsvinde inden for nogle måneder efter behandlingen.
To danske eksperter advarer dog i indslaget mod den form for operations turisme, som den nye beandling er udtryk for. Den ene er professor Per Soelberg Sørensen, leder af Sclerosecentret ved Rigshospitalet. Han påpeger, at der er dukket mange alternative sclerose-behandlinger op, men at ingen af dem har kunnet holde for en klinisk gennemprøvning. Det er uetisk at operere mod sclerose, fordi der ikke er noget bevis for, at det virker, mener han.
Den anden er Peter Gøtzsche, professor på Det Nordisk Cochrane Center ved Rigshospitalet. Han advarer mod, det han kalder plattenslagere med fine titler på området. De bruger udokumenterede behandlinger, som i nogle tilfælde endda er farlige, siger han i indslaget.