Hvorfor placerer en dansk virksomhed eller en international koncern moderselskabet for sine aktiviteter i skattely? For at undgå at betale skat! lyder svaret fra to eksperter.
»Vi har set mange eksempler på, at når et selskab placeres på en offshore-lokalitet, så sker det for at undgå at betale skat,« sagde afdelingschef i Skat, Susanne Reinholdt, for nylig til Berlingske.
Skatteekspert og medlem af Skatterådet, Christen Amby er enig:
»Man placerer sit selskab i skattely, hvis man ikke ønsker at betale skat, og hvis man vil holde det hemmeligt, hvem der ejer selskabet.«
Men nu er en verden uden skattely muligvis så småt i sigte. Det er i hvert fald en opfattelse, der i stigende grad vinder frem i selv de øverste politiske cirkler og blandt topembedsmændene i internationale organisationer som OECD, som arbejder på at få skattely til at udlevere hidtil fortrolige finansielle informationer til f.eks. det danske skattevæsen.
Det er en langstrakt proces at få verdens skattely lukket, men optimismen bunder i en række aftaler, der er indgået den seneste tid mellem f.eks. de nordiske lande og skattelylande. USAs præsident Obama gjorde skattely til et tema i valgkampen og kom dermed i samklang med store EU-lande som Frankrig og Tyskland, hvilket mundede ud i en fælles indsats på G20-mødet i London i april.
28-39 billioner kr. gemt i skattely
Der er ingen entydig definition af, hvad et skattely er, og der er stor usikkerhed i vurderingerne af, hvor mange penge der er gemt i skattely. Holder man sig til OECDs definitioner, er der 42 stater, der kan betegnes som fungerende skattely, og vurderingen er, at de tilsammen gemmer på mellem 28 og 39 billioner kr. Imidlertid bliver der stadig færre regulære skattely, og i forskelligt omfang har de 42 fungerende skattely indgået enkelte aftaler eller lovet at gøre det.
Selv om der endnu findes ganske mange stater, der betegnes som skattely, er det forholdsvis få centre, der står for den største aktivitet med deres respektive specialer: Schweiz og Liechtenstein gør sig i private banking, Cayman Islands er yndet blandt hedgefonde, Luxembourg af investeringsforeninger og Bermuda af forsikringsselskaber.