Boligpriserne i Shenzen har nu nået et niveau, hvor værelser på 6 kvm bliver solgt for DKK 880.000. Dette er blot et af utallige eksempler på, at huspriserne og de indkomster, som boligerne skal betales med, befinder sig på hver sin planet i Kina.
Den internationale valutafond (IMF) har således beregnet, at en gennemsnitlig lejlighed i den sydkinesiske industriby nu løber op i 38 årslønninger for et ægtepar. Det er næsten 5 gange mere end i København, hvor prisen på en lejlighed svarer til 8 gange den indkomst, som et ægtepar kan slæbe hjem om året.
I hovedstaden Beijing koster en lejlighed i gennemsnit 33 årslønninger for et ægtepar. Her koster en lejlighed i boligkomplekset Baolis nu DKK 100.000 pr. kvadratmeter. Det er 50 pct. mere, end to byggeriet stod færdig for 2 år siden. Alligevel bliver lejlighederne solgt på under et døgn. Som ejendomsmægler skal man for tiden stort set kun række kuglepennen frem til underskrift, fortæller Jun Yulin fra ejendomsmæglerfirmaet Ruiyu.
Alene inden for det seneste år er udlånet til boliger mere end fordoblet, og det er endda ifølge de officielle statistikker. Alle taler derfor åbent om, at Kina befinder sig midt i en gigantisk boligboble, der kan eksplodere nårsomhelst.
Ironisk nok skyldes den bl.a. en anden boble, nemlig den aktieboble, som sprang i Kina i sommeren 2015. Den gang blev der på 2 måneder barberet 40 pct. af de kinesiske aktieværdier - svarende til DKK 35.000 mia. Aktienedturen har skræmt kineserne over på ejendomsmarkedet, som altså nu også risikerer at sprænge.
Wang Jianlin kan takke det selvsamme ejendomsmarked for, at han i dag er Kinas rigeste mand. Alligevel kalder han ifølge artiklen boligmarkedet i Kina for den største boble i verdenshistorien. Regeringen har gjort en masse, bl.a. ved at begrænse adgangen til at låne. Men intet af det har hjulpet, har Wang Jianlin sagt ifølge artiklen.