BEIJING: Det er cirka tre år siden, at Liu Liu første gang tænkte på at købe en lejlighed i Beijing. Nu ærgrer han sig over, at han ikke gjorde det.
»Priserne er steget helt vildt på det seneste. Det er svært at finde noget, der er billigt og godt,« siger Liu Liu.
Meget tyder på, at boligmarkedet i Kina er på vej ud i en gigantisk boble. Især i store byer som Beijing. Men der er meget få pålidelige statistikker om ejendomsmarkedet, og økonomerne har i lang tid diskuteret, om der er en boble eller ej. Alle er dog enige om, at priserne er steget voldsomt inden for de seneste par år.
Se på den 25-årige arkitekt Liu Liu. For to år siden kiggede han på nogle lejligheder i det centrale Beijing, hvor prisen dengang var på cirka 6.000 kroner per kvadratmeter. I dag koster de samme lejligheder tæt på 17.000 kroner per kvadratmeter.
Burde ikke have problemer
Liu Liu burde ellers ikke have problemer med at betale for en lejlighed, for han tjener gode penge. Lønnen er på 5.000 yuan om måneden, og det er tæt på 4.200 kroner.
Der er mange definitioner på, hvad der udgør den kinesiske middelklasse, men Liu Liu ligger i den gode ende. Sammenlign det med, at mindstelønnen i Beijing er på 960 yuan om måneden.
Selv om Liu Liu lige akkurat sniger sig op i den øvre middelklasse, så er han stadig afhængig af sin familie, hvis det skulle lykkes ham at finde en lejlighed. De skal hjælpe ham med at lægge en udbetaling på 30 procent af købsprisen, som er umulig for ham selv at spare op til.
Regeringen har netop hævet det fra 20 procent i et forsøg på at dæmme op for spekulationer i ejendomme. Samtidig skal købere, der er ude efter bolig nummer to, nu lægge 50 procent i udbetaling. I veludviklede storbyer som Beijing, Shenzhen og Qingdao må der overhovedet ikke være lån i bolig nummer tre.
Minimalt fald
Har det så hjulpet? En smule. De seneste tal fra juli viser, at boligpriserne i de 70 største byer faldt for første gang i 18 måneder. Men det var kun med 0,1 procent i forhold til måneden før.
Prisen for en gennemsnitlig bolig er dog steget med 73,5 procent siden 2009. Og især siden den økonomiske krise begyndte, er en stor del af Kinas vækst kommet fra boligmarkedet.
Ifølge den uafhængige økonom og konsulent Andy
ie stod det for 14 procent af bruttonationalproduktet i 2009. Derfor er regeringen varsom med at komme med alt for stramme regler. Men samtidig vokser den sociale uro og utilfredshed over de stigende boligpriser. Derfor kom Beijing med de nye regler i midten af maj og åbnede for nye regler, så der kan bygges flere boliger.
Sagen er, at der næppe er brug for flere boliger i Kina. Regeringen offentliggør ingen statistikker over, hvor mange boliger der står tomme. Samtidig kan man ikke umiddelbart sammenligne ejendomsmarkedet i Kina med det i Vesten. Mange virksomheder tilbyder stadig boliger til ansatte, og de kan - nogle gange - ikke handles på markedet. Og hvordan tæller man for eksempel de sovesale og fællesrum med, hvor millioner af migrantarbejdere bor på fabrikker og byggepladser?
Et hav af tomme boliger
Et gæt går på, at der er helt op mod 30 procent tomme boliger i Beijing - som er ren spekulation, hvor ejerne ikke har tænkt sig at leje dem ud eller bo i dem. I andre af de rige storbyer står det langt værre til. I Nanjing, der er hovedstad i Jiangsu-provinsen, er tallet helt op mod 50 procent.
Undersøgelsen er lavet af Beijing Union University, som har set på, hvor mange af boligernes elektricitetsmålere der ikke bevægede sig i 2007. Man kan få et andet fingerpeg om de tomme boliger ved at kigge på salget hos bolighuse og andre virksomheder, der har med indretning at gøre, siger professor
i
ianrong. Deres omsætning lå sidste år på det samme niveau som tidligere, og det var på et tidspunkt, hvor der blev købt og solgt nye boliger som aldrig før.
»Der er en boble, og den er faktisk ret stor,« siger
ianrong. Han anslår, at 90 procent af alle boliger, der er købt efter juli 2009, er på grund af spekulation.
ianrong mener også, at regeringen ikke behøver at komme med endnu flere regler - som for eksempel den nye ejendomsskat - for at punktere boblen. Men det går alt for langsomt med at implementere dem. Han tror, at priserne reelt bør falde med 20-30 procent. Credit Suisse mener i en ny rapport, at de kan falde med hele 40 procent.
Altid købere
Men ligesom Credit Suisse er
ianrong ikke bange for, at det udgør en lige så stor trussel mod økonomien, som man så i USA.
»Uanset hvor meget priserne falder, vil der altid være købere,« siger
ianrong.
En af dem vil være Liu Liu, der stadig bor hos sin mor. Hans kæreste bor i øjeblikket i
hejiang, men om kort tid rejser hun op til Beijing og Liu Liu. Og han kan godt mærke presset.
»Pres? Ja! I Kina er det vigtigt for piger, om man har en lejlighed. En pige, som planlægger at gifte sig, undersøger altid, om man har en lejlighed. Før det…,« siger Liu Liu opgivende.