Det er ikke i alle lande, du skal betale et betragteligt ekstra gebyr til staten, hver gang du putter en vare i indkøbskurven. I Japan ligger momsen således på 5 pct., og det er den laveste blandt alle landene i OECD, som er den økonomiske samarbejdsorganisation i den vestlige verden.
I bund med moms ligger også Canada med 5 pct., mens Schweiz har den tredjelaveste moms i OECD med 8 pct. I gennemsnit må forbrugerne i OECD betale 19,0 pct. i moms, fremgår det af OECD-undersøgelsen «Consumption Tax Trends 2012», som netop er udkommet.
Med 25 pct. har Danmark i en årrække været det bedste sted i verden at købe ind, hvis du er vild med at betale mest mulig moms oven i varernes pris. Men på det seneste er Danmark blevet overhalet i disciplinen af Island og Ungarn. I hvert fald tilsyneladende.
De to lande har nemlig fulgt den generelle tendens i verden til at hæve momsen, så den nu er på henholdsvis 25,5 og 27 pct. i de to lande. Men overhalingen er ikke reel, for landene kører med nedsat moms på en lang række varer og tjenester.
Island har f.eks. lavere moms på hoteller, varmt vand, elvarme, drikkevarer uden alkohol, bøger, magasiner og tv-pakker og musik. Momsen i Ungarn er nede på 5 og 18 pct. på hoteller, teatre, medicin, mejeriprodukter, mel, bøger, aviser og musik.
Slutresultatet er, at Danmark stadig er det land i verden, hvor staten scorer flest penge i moms - nemlig 10 pct. af den samlede produktion i landet. Ungarn og Island når ikke højere op end 8 pct., og Sverige og Norge kan heller ikke være med her, selv om de også har en generel moms på 25 pct. ligesom i Danmark, fremgår det af artiklen.