BOLIG, STATISTIK, BOLIGKØB, BOLIGSALG

Hver femte kommune vil være forladt om otte år

Flag 27-08-08 ~2 minutters læsning · 286 ord

1650 - eller hver femte - af Italiens ca. 8000 kommuner vil være helt inaktive og forladt af mennesker inden år 2016. Det forudser en undersøgelse, som det italienske institut Serico har lavet.

Emnet for undersøgelsen er Italiens store og voksende problem med spøgelsesbyer. Allerede i 1996 var 2830 af kommunerne hårdt ramt af affolkning. I 2006 var antallet dobbelt så stort. Og i 2016 vil affolkningen betyde, at næsten halvdelen af landets kommuner får svært ved at tilbyde grundlæggende ydelser såsom lægehjælp.

Problemet med spøgelsesbyer rammer ikke mindst i Syditalien, som de unge mere eller mindre flygter fra. Og her slår affolkningen dobbelt så hårdt, fordi området i forvejen er fattigt. Men der findes også byer i den nordlige del af landet, som bliver forladt af de unge. Bl.a. er der byer i Alperne, hvor der findes tre pensionister for hvert barn, fortæller lederen af undersøgelsen, Sandra Polci, til avisen La Republica.

Et eksempel på en italiensk spøgelsesby er Pietrapennata i Syditalien. For 20 år siden rummede bjergbyen både posthus, skole, butikker og læge. I dag er det hele væk. Den seneste fødsel i byen ligger 15 år tilbage, og byen tæller nu blot 30 indbyggere, der har besluttet sig for at kæmpe imod udviklingen.

Problemet er blot, at indbyggerne ikke kan købe nogetsomhelst i den næsten forladte by. De skal køre en hel time for at få mulighed for at købe en avis eller en kop kaffe. Den eneste trafik i den modsatte retning kommer fra tidligere beboere, som fortsat dyrker grøntsager i haverne på deres forladte ejendomme, og fra italienere som sætter så stor pris på byens bjergvand, at de gerne kører dertil for at hente det i dunke, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: