I sidste uge tog de hul på den første rigtige ferie i eget hus i den norditalienske region, Piemonte. Hele fem uger i træk, for nu skal drømmen testes. Den drøm, der handlede om at eje et råt stenhus på et øde sted i Italien, og som for to et halvt år siden fik dem til at købe en forladt ruin for lidt under en million danske kroner.
Erik Bjørn og hans kone, Maj Rose Bjørn, har glædet sig som små børn til at tage huset i brug og sætte deres præg på det. Og de har også allerede bestilt flybilletter til efterårsferien.
»Det lykkedes os at få flybilletter til Milano for i alt 1.600 kr. for to voksne og to børn på ti og tolv. Det er jo stort set samme pris, som når vi tager færgen til min fars sommerhus i Femmøller,« triumferer Erik Bjørn, der er reklamefotograf med eget firma.
»Kan vi så ikke lige så godt bestille billetter til vinterferien også?« indskyder Maj Rose Bjørn.
Begejstringen over at være nået til vejs ende efter en sej byggeproces er forståelig nok stor, for der har unægtelig været en del at tage stilling til undervejs. Byggeriet er også endt med at blive en del dyrere end budgetteret på grund af uforudsete udgifter, først og fremmest fordi de undervejs har valgt nogle mere bekostelige løsninger, og fordi de har måttet opføre en del støttemure omkring pool og terrasse (huset ligger på en bjergside). Fjernstyringen af et byggeri kan også være en svær kunst, og helt undgå misforståelse i sådan et forløb kan man nok ikke.
Familien har haft englænderen Michael Blackwood, der har boet på egnen i mange år, til at styre byggeriet, men Erik Bjørn har også mange gange selv været til stede fysisk for at deltage i byggemøder og sikre, at alt blev som planlagt. Fra familien købte stedet og til nu har han besøgt grunden cirka hver anden måned, så han kender allerede vejen fra lufthavnen i Milano til den lille bjergby Roccaverano særdeles godt.
Familien indviede huset i forbindelse med en lille helligdagsferie i slutningen af maj, hvor Erik Bjørn og hans onkel havde lejet en AVIS-lastbil med trailer. Den blev læsset med bl.a. havemøbler fra Cane-line, senge fra Sinus, service fra Rosendahl, gryder og pander fra Eva Trio og lamper fra Flos. Herefter gik det ned ad de tyske motorveje, og 24 timer efter holdt de uden for huset i bjergene.
»Men jeg havde undervurderet, hvor hårdt det er at flytte, og vi skulle nok have ofret lidt hjælp til det. Efter bilturen slæbte vi møbler og madrasser ind i huset, hvorefter alle sengene skulle samles. Jeg var helt flad i dagene efter, da Maj og børnene var kommet.«
Maj Rose Bjørn blev derimod næsten høj, da hun ankom til huset i bil sent om aftenen.
»Erik havde tændt lys i hele huset. Det var overvældende at gå fra rum til rum og se alt det nye. Derhjemme har jeg prøvet at fåét nyt badeværelse, men her var der pludselig tre nye,« fortæller hun, der mest har overladt det til sin mand at styre byggeriet.
Da de købte ruinen havde de begge to en idé om, hvordan det hele skulle være, både hvad angår husets arkitektur og indretningen. I dele af huset står de oprindelige stenmure, som dengang huset blev bygget for over 200 år siden. Andre steder har det været nødvendigt at supplere de gamle mure med moderne byggesten.
»Man skal kunne se, når det er gammelt, og når det er nyt. Derfor kan man overalt i huset se overgangen mellem de gamle og de nye mure, kun de nye er nemlig pudset op. Andre foretrækker at bygge den slags huse op, så det altsammen ligner det gamle, men det bryder vi os ikke om. Indvendigt står stenmurene rå, hvor det er muligt, dog er der blevet fuget mellem stenene indvendig, så vi undgår, at smådyr kommer ind i huset. Valget af de koksgrå vinduer er vi også tilfreds med fremfor vinduer i en mere gammel stil med skodder. Jeg havde en drøm om matte glasdøre i hele huset, men det blev for dyrt, så i stedet har vi valgt helt almindelige kontordøre, som så har fået en gang sort pianolak. Og det fungerer rigtig godt,« siger Erik Bjørn.
Parret har de sidste par år købt flittigt ind af boligmagasiner og internationale indretnings- og arkitekturbøger for at hente inspiration fra lignende huse, men uden at finde det helt rigtige. Derfor har de været tvunget til at følge deres egne indre forstillinger, dog med stor hjælp fra arkitekt Lars Østergaard, som har tegnet køkkenet og det store spisebord.
»Det bedste er derfor i dag at komme til et hus, hvor alle de beslutninger, vi tog herhjemme uden at være helt sikker på, om det var det rigtige, nu har vist sig at virke. Huset både ud- og indvendigt er blevet nøjagtig, som vi drømte om og håbede på. Et råt stenhus, ikke nussefint, og med gode danske designelementer i indretningen,« siger Erik Bjørn.
Indretningen er dog ifølge parret stadig noget sparsom, og de vil gerne tilføre det medbragte design hjemmefra og interiøret fra den nærmeste Ikea i Genua med noget mere lokalt.
»Og heldigvis er der et kendt loppemarked i den nærliggende by, Nizza Monferrato, hvor vi helt sikkert vil kunne supplere med gamle ting til huset,« siger Maj Bjørn.
Den første sommer på stedet skal også bruges til at få en lille smule styr på den 30.000 kvadratmeter store grund med bl.a. gamle vinstokke på de tilhørende terrasser.
»Erik har købt en stor buskrydder,« griner hans kone med henvisning til, at det nok bliver en temmelig stor opgave.
Der bliver heller ikke tale om nogen prydhave, det hører sig ikke til i en italiensk bjergregion, men nogle af stierne omkring huset er så ufremkommelige og tilvoksede, at Erik Bjørn bevæbnet med buskrydderen regner med at kunne få hul igennem.
Parrets to børn, Magnus og Laura på tolv og ti, nærmer sig med foruroligende hastighed den vanskelige teenageralder, hvor de måske vil synes, at det er lidt for kedeligt at tilbringe alle ferier med mor og far oppe i bjergene. Forældrene regner dog med, at de har garderet sig lidt ud i fremtiden med anlægget af den store pool med panoramaudsigt, som alle store som små har store forventninger til. Og trods husets relativt øde beliggenhed er der 20 kilometer til god shopping og en god times kørsel til Middelelhavets strande.
»I de første år fremover kommer vi helt sikkert til at tilbring samtlige vores ferier i huset, det er jo derfor vi har fået det. Senere kan det godt være, at vi også vil holde ferier på andre måder, men ikke nu. Specielt vores datter er glad for, at hun nu ikke altid skal rejse rundt i ferierne, men kan komme ned til sit eget værelse med sine egne ting,« siger Erik og Maj Bjørn.
Familien har bevidst valgt at bygge et stort hus, fordi der også skal være plads til, at familie og venner kan komme forbi og bo her, uden at pladsen bliver for trang. I hele huset er der 14 sengepladser, bl.a. en selvstændig gæsteafdeling påøverste etage samt to andre gæsteværelser nedenunder.
»Og vi vil rigtig gerne have besøg, men de skal ikke regne med at blive vartet op. Det må de selv klare,« griner Maj Bjørn.
Huset har været en stor investering, det lægger familien ikke skjul på, derfor er det også meningen, at det fremover skal kunne lejes ud til et bredt netværk og bruges proffessionelt til film- og fotooptagelser. Derfor er der også ofret lidt ekstra, bl.a. på indretningen og havemøbler.
»Når man lejer huset ud til 20.000 kr. om ugen, skal der ikke stå plasticmøbler på terrassen. Og vi har heldigvis fået nogle gode aftaler med vores mange kundeforbindelser,« siger Erik Bjørn.
Se mere om Villa dell’Orso på http.//ciaopiemonte.dk