Det er næsten ikke til at finde en dansk studerende på en læreanstalt i Polen, Tjekkiet eller Ungarn. I 2012 havde 35 danskere valgt at tage et studieophold i et af de tre lande. Island, som har næsten 20 gange færre indbyggere end Danmark, havde tre gange så mange studerende i de samme lande - nemlig 106.
Samtidig havde de tre lande 1809 studerende fra Sverige og 2569 studerende fra Norge - altså tilsammen 100 gange flere end Danmark. Det fremgår af en opgørelse fra Nordisk Statistisk Årbog. Opgørelsen viser, at netop de tre centraleuropæiske lande er genstand for den største forskel i søgningen fra de studerende i Skandinavien.
Danskernes fravalg kan ikke skyldes sproget, for i Tjekkiet, Polen og Ungarn tilbyder mange universiteter uddannelser på engelsk. Det gælder blandt andet i fag som medicin, fysioterapi, odontologi, psykologi, teknologi og økonomi. Fag som tilfældigvis er nogle af dem, der måtte afvise flest ansøgere på de danske uddannelser her i sommer.
Når de danske studerende går uden om Tjekkiet, Ungarn og Polen kan årsagen være, at danske studerende - modsat deres nordiske studiefæller - ikke kan få økonomisk støtte fra staten til at tage bachelordelen af en uddannelse i udlandet, påpeger Jakob L. Ruggaard, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd.
Det er ikke blot studerende fra Norge og Sverige, der har fået øjnene op for at tage et studieophold i Ungarn, Tjekkiet eller Polen. Det samme har studerende fra Tyskland, Rusland, USA, Kina, Indien, Canada, Nigeria, Saudi-Arabien og Israel. Den seneste halve snes år er antallet af internationale studerende fordoblet i de øst- og centraleuropæiske EU-lande, fremgår det af OECD-rapporten «Education at a Glance 2012».
Når danske studerende tager et studieophold i udlandet, foretrækker de lande som England, Australien eller Tyskland, fremgår det af artiklen.