VIRKSOMHED, GENERELT, VIRKSOMHEDSETABLERING

Danmark ender som taberland

Flag ARTIKEL 20-03-11 ~4 minutters læsning · 758 ord

Vi skal være kloge i Danmark. Står det til politikere og eksperter, skal Danmark leve af viden i fremtiden. Vi skal forme, levere og ikke mindst holde på de kloge hoveder, og vi skal have flere iværksættere, der tør prøve nye ting.

En af dem, der hungres efter, er Ida Brinck-Lund. Iværksætter, stifter og direktør i spilfirmaet Art of Crime, som står bag spillet Crimeville, der i dag har 25.000 brugere i Danmark og på vej til at udvide til flere andre lande. En virksomhed med enorme vækstmuligheder og potentiale til at komme op i samme klasse som nogle af de helt store spiludbydere. Spilindustrien rykker hurtigt verden over, og firmaet sidder med hele verden som potentielle kunder. Men danske investeringskroner til at nå dertil må hun kigge langt efter.

»Jeg er snart nødt til at hente penge i udlandet. Det er ikke noget problem i sig selv, men kigger man på danske iværksættere, som henter penge udefra, flytter de på et tidspunkt væk, og så flytter virksomhederne jo også. Skatter og investeringer giver generelt langt større konkurrencefordele i udlandet, og risikovilligheden er generelt større ude i verden,« siger Ida Brinck-Lund.

Og Danmark halter efter, når det kommer til iværksætteri og viden. Akademikernes Centralorganisation (AC) pegede for nylig på udfordringer, Danmark står over for. Højtuddannede foretrækker udlandet og hjerneflugten er taget til de senere år. Det er dyrt at drive virksomhed i Danmark, og arbejdspladser og investeringspenge rykker ud af landet. Konklusion: Vi vil fortsætte med at sakke bagud, når det kommer til vækst og produktivitet i fremtiden.

Ingen klynk, kun bekymring

Ida Brinck-Lund ved, at hendes virksomhed vil have bedre kår i udlandet. Flere gange er hun blevet ringet op fra England, som har tilbudt hende støtte, hvis hun flyttede. Der bliver iværksættere tilbudt statsstøtte, for på den måde at trække og holde på de bedste talenter, og det skaber vækst. Så hvorfor er Art of Crime stadig i Danmark?

»Jeg ville ikke have nogen problemer med at tage til udlandet og banke noget op. Det jeg har et problem med, er at være tvunget til det. Specielt når jeg har en virksomhed, hvor der intet er til hinder for, at den kan blive kæmpestor fra Danmark.«

Blev der investeret i hendes virksomhed nu, ville det ifølge beregninger være tjent mange gange hjem igen om bare et par år. Og det ville skabe viden og vækst i Danmark.

»Jeg gider ikke klynke, for som virksomhed klarer vi os. Det er Danmark, der kommer til at tabe på det her, og i sidste ende bliver det jo så også mig som mor, der kommer til at tabe, fordi jeg er bekymret for, hvad min datter har af muligheder i fremtiden, når alt viden og innovation er flyttet væk.«

Iværksætterne forsvinder væk

Ida Brinck-Lund giver ikke meget for politikernes flotte visioner om, at Danmark skal være et af Verdens førende vidensamfund. Virkeligheden er en anden.

»Der er jo ikke en krone at hente i Danmark, så det er tom snak, jeg har set det med mine egne øjne. Jeg er helt enig i, at vi skal have flere iværksættere, men så skal vi tages alvorligt, forstås og investeres i. Som jeg ser det, er Danmark lige nu på vej til at blive et taberland,« siger Ida Brinck-Lund.

Når virksomheder flytter fra Danmark styrker det andre lande med viden, arbejdspladser og penge. De senere år har nogle af de største danske iværksættere forladt landet. Janus Friis der stod bag Skype og Jesper Buch der startede justeat.dk er begge flyttet udenlands, og det er vigtige iværksættere og vigtig viden, der er tabt for det danske samfund.

»Jeg kan se, de andre stærke spillere har både stat og penge at hente. Staten bliver nødt til at satse på os virksomheder og få os til at blive, så vi som land kan holde på viden. Den etablerede investeringsbranche og de kloge, ældre herrer med penge i Danmark ved ikke noget om det her, fordi de simpelthen ikke forstår det. Der skal være nogle, som kan sætte sig ind i og vurdere vores potentiale, for der er et marked her.«

Vil de stærkeste og dygtigste ikke overleve alligevel, støttekroner eller ej?

»Art of Crime skal sagtens overleve. Spørgsmålet er, om Danmark gør. Så jo, de stærkeste skal nok komme til at overleve, men de kommer til at flytte til udlandet, og så taber Danmark dem. Det er ikke mit firma, jeg er bekymret for skal tabe på det her, det er Danmark, jeg er i tvivl om kan klare sig i det lange løb.