UDDANNELSE, FORSKNING, STATISTIK, STUDIEOPHOLD

Hver anden danske studerende i udlandet kommer ikke hjem til høj skat

Flag ARTIKEL 02-11-08 ~2 minutters læsning · 359 ord

De bedste danske hjerner vil ikke bo i Danmark. Det viser en undersøgelse fra SU-Styrelsen af danske studerende, som tager en uddannelse i udlandet, ifølge Information.

Af de danske studerende, som har taget en fuld bachelor- eller kandidatuddannelse i udlandet og afsluttet den i 2003, boede næsten halvdelen, 46 procent, stadig i udlandet i 2005. I 2006 var det 3.240 danskere, som tog en fuld uddannelse i udlandet.

I Dansk Erhverv er forskningspolitisk chef Jannik Schack Lindemann ikke glad for at høre om undersøgelsen.

«Det er bekymrende. Når halvdelen ikke er kommet tilbage efter to år, så har vi et problem,» siger han til Information.

Jens Oddershede, formand for Rektorkollegiet og rektor på Syddansk Universitet, supplerer:

«Det dræner landet for mange af de bedste hjerner - det er naturligvis godt for de andre lande, men det er skidt for Danmark,» siger Jens Oddershede og fortsætter:

«Det er min fornemmelse, at det primært er de dygtige og dem med de mest eftertragtede uddannelser, der ikke kommer hjem igen.»

Professor i økonomi på Aarhus Universitet Svend Hylleberg har samme indtryk.

«Nogle af de bedste, jeg har kendskab til, er blevet i udlandet, efter at vi har sendt dem ud. Det er dem, der har mange tilbud at vælge imellem, når de er færdige,» siger Svend Hylleberg til Information.

Årsagen til, at dygtigste bliver ude, fremgår ikke af undersøgelsen, men Hylleberg tør godt gætte:

«De bedste kigger på, hvor mange penge, der er - både til dem selv og til forskningen,» siger han og peger på den høje danske skatteprocent, som en væsentlig årsag til, at de dygtige ikke vil vende hjem.

At sænke skatten på arbejde er da også noget af det mest håndgribelige, man kan gøre for at bremse udviklingen, påpeger Dansk Erhverv.

«Man kan starte med at fjerne topskatten. Det vil give folk tilskyndelse til at komme hurtigere hjem og skaffe nogle flere udlændinge til Danmark, som kan kompensere for dem, der bliver væk,» siger forskningspolitisk chef Jannik Schack Lindemann.

Både han og Svend Hylleberg påpeger dog også, at de stramme danske udlændingeregler besværliggør en tilbagevenden til Danmark, hvis man har fået en kæreste eller stiftet familie i udlandet.

Mere info: http://www.180grader.dk/nyheder/Hver_anden_danske_studerende_i_udlandet_kommer_ikke_hjem_til_h_j_skat.php