Danske unge bliver tabere i jobkapløbet, hvis de ikke meget hurtigt får skruet op for ambitionerne og sikrer sig masser af international erfaring.
Det er bl.a. meldingen fra en af landets største virksomheder, Lego, hvor koncerndirektør Christian Iversen direkte siger, at unge danske jobkandidater på flere områder taber i konkurrencen i forhold til unge fra udlandet.
»De kandidater, vi får i Danmark, er de meget projektorienterede, dem der tænker humanistisk. Men generelt kan vi også konstatere, at når det gælder kandidater med tårnhøj faglighed, den ekstreme målrettethed, så finder vi den oftest hos de udenlandske ansøgere. Der er simpelthen en forskel på de danske og de udenlandske kandidater,« siger Christian Iversen, der er koncerndirektør i Lego.
Det faglige niveau rækker ikke
Han har stor fokus på, at alt for mange ansøgere tror, at de har rigeligt med international erfaring, fordi de har læst et semester i udlandet. Det rækker bare ikke i konkurrencen, lyder det fra Lego-direktøren.
»Som virksomhed kan vi jo bare tænke på os selv og blot rekruttere i udlandet. Vi kan så tage nogle enkelte danske kandidater, som har de gode projektevner og som tænker bredt og humanistisk og så fylde resten af pladserne med udenlandske kandidater, som er sultne, dygtige og som har været hurtigere gennem uddannelsessystemet, og som vi så kan forme. Men det er ikke det samme som, at det er godt for Danmark,« siger Christian Iversen.
Lego-direktørens oplevelser understøttes af meldinger fra en række andre store danske virksomheder, herunder Vestas og Grundfos, som tidligere på ugen i Berlingske advarede om, at danske unges faglige niveau og globale udsyn ikke rækker.
Værdifuldt med udlandsophold
Samtidig viser tal fra Styrelsen for International Uddannelse, at der kun har været en begrænset vækst i danske studerendes lyst til at tage til udlandet. De studerende betakker sig især med henvisning til personlige forhold.
»Henvisning til personlige forhold er ikke en forklaring, der gør indtryk på potentielle arbejdsgivere. Undersøgelser peger på, at arbejdsgivere vurderer, at det er meget værdifuldt, at de studerende tager af sted. De personlige forhold styrer måske lidt for meget for de danske studerende, da der netop ofte ikke er praktiske barrierer for at tage af sted, og endda kan danske studerende få SUen med. Samtidig kan de danske studerende ofte også få udlandsstipendier eller anden finansiering, så på mange måder er de bedre stillet end studerende i andre lande,« siger Morten Overgaard, kontorchef i styrelsen, der hører under Videnskabsministeriet.
Han vurderer, at langt hovedparten af de danske studerende blot tager et enkelt semester i udlandet. Og det er bare ikke godt nok, mener Lego-direktør Christian Iversen:
»Vort velfærdssystem er måske blevet en slags sovepude for de unge. Hvis vi også om 20 år skal have et samfund, som er konkurrencedygtigt, så skal der ske noget. Vi skal have vakt sulten, vi skal have genopfrisket nysgerrigheden, og der skal skabes en vilje til at udvikle sig og tænke globalt. De danske kandidater har en række fine kompetencer, men der er altså mangler, som skal fyldes ud.