UDDANNELSE, FORSKNING, KØB, SALG, SPROG, STUDIEOPHOLD

Flere sprogtest ønsket i Danmark

Flag ARTIKEL 11-04-10 ~3 minutters læsning · 638 ord

Mens der hvert år i København kun afholdes få internationale såkaldte TOEFL-test - sprogtest, der giver danske studerende adgang til en række universiteter i hele verden - holder Nordeuropas største testcenter i Malmø omkring 25. Den amerikanske TOEFL-udbyder ETS har over 4.500 testcentre i verden og siger, at Danmark har været et svært land at etablere sig i.

»Selvfølgelig foretrækker vi, at studerende skal kunne tage testen i deres eget land og ikke være nødt til at krydse grænser. Men det har været en udfordring at rekruttere testcentre i Danmark,« siger Thomas Ewing, der er pressechef i ETS.

Virksomheden vil nu se nærmere på situationen i Danmark og undersøge, om de kan finde en løsning med danske universiteter.

ETS opgør ikke længere antallet af aflagte test i de enkelte lande, men oplyser, at 605 personer aflagde tests i Danmark i 20052006. Året før var tallet lidt højere. Ifølge supervisor Andreas Lejon tager 400 danskere hvert år over Øresund til deres testcenter i Malmø.

»Vi har rigtig mange danskere, der kommer over, fordi der ikke er plads der. Vores kapacitet er størst i hele Nordeuropa. Vi har et gigantisk testrum sammenlignet med alle andre. Årsagen til, at man måske ikke holder så mange tests i Danmark, er nok fordi, det er besværligt. Hvis man ikke har den tekniske back-up, kan det være svært at administrere,« siger han.

Bøvl og besvær

Der er ikke lavet optællinger over, hvor mange studerende der helt dropper at søge til udlandet på grund af besvær med test og ansøgninger. Men Styrelsen for International Uddannelse under Undervisningsministeriet (tidligere kaldet Cirius) udgav i juni sidste år en undersøgelse, der blandt andet redegjorde for, hvorfor studerende, der allerede var begyndt at planlægge et udlandsophold, alligevel ikke kom af sted. Næsten to tredjedele pegede på, at udlandsopholdet var svært at organisere. Både administrative forhold og bureaukratiet omkring søgning af udlandsophold blev nævnt som væsentlige årsager.

I hele landet

Berlingske Tidendes rundspørge til fire danske universiteter viser det samme. Koordinatorer på de internationale kontorer i Aalborg, Odense, Roskilde og København fortæller, at de ofte hører fra studerende, der må tage til udlandet for at aflægge en TOEFL-test.

»Der burde være flere testcentre i Danmark, for det er selvfølgelig langt at foretrække, at de studerende kan tage testen herhjemme frem for at skulle bruge tid og penge på at tage til Malmø,« siger Mette Reebirk, international chef på Roskilde Universitetscenter.

Hun bakkes op af sin kollega fra Syddansk Universitet.

»Det er klart, det gør en forskel, om vores studerende skal uden for landets grænser. Det ville være oplagt at få et testcenter her i Odense eller bare i Syddanmark generelt,« siger Stefan Knudsen, fagkoordinator på Det Internationale Kontor.

Ligesom Danmark nye videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) vil Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Christine Antorini, undersøge, hvorfor der er så få test i Danmark.

»Når der er et krav om en adgangsgivende test på udenlandske universiteter, så skal der selvfølgelig være adgang til de test i Danmark hele tiden. Vi har en formodning om, at der kommer en stærk stigning af danske studerende i forhold til alle de initiativer, vi har lavet for at sende danske studerende til udlandet. Der må være et marked for at få flere testdatoer, så man løbende kan få testet sine sprogkundskaber,« siger hun.

Interne test

De studerende på CBS Handelshøjskolen i København og Aarhus Universitet, der også omfatter Handelshøjskolen i Århus, er heldigere end på landets andre universiteter. Her afholder man en »institutional« TOEFL-test internt for egne studerende. Imidlertid vil de studerende som regel også her være nødt til at tage den almindelige internationale TOEFL-test, hvis de skal på studieophold et sted, deres universitet ikke har en udvekslingsaftale med. Ifølge oplysninger fra Styrelsen for Internationale Uddannelser var der i studieåret 20082009 i alt 3.875 universitetsstuderende, der tog et udlandsophold på minimum tre måneder som en del af deres studie.