INVESTERING, ØKONOMI

Danske forskningsmidler søger mod udlandet

Flag ARTIKEL 15-12-13 ~4 minutters læsning · 744 ord

Danske virksomheder har ikke kun tanke på produktionsjob, når de overvejer, om de skal investere i udlandet.

Stik imod hensigterne er udviklingen også ved at tage fart, når det gælder investeringer i forskning og udvikling – altså de job, som, politikerne gang på gang betoner, skal sikre fremtidens velfærd. Det konkluderer en rapport fra Dansk Industri (DI) på baggrund af tal fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen og Danmarks Statistik.

I 2011, 2012 og 2013 er i omegnen af 1.000 danske virksomheder blevet spurgt til deres forskningsaktiviteter. Og hvor syv procent nu angiver, at de investerer i forskning i udlandet, var det kun tilfældet for to procent tilbage i 2011.

Som følge af udviklingen har danske virksomheder fra 2009 til 2011 ifølge DI skabt næsten 2.000 flere forskerjob i udlandet, mens antallet af forskerjob herhjemme er stagneret. Kun medicinalindustrien investerer fortsat ligeså meget i forskning og udvikling i Danmark som tidligere. Det er et problem, lyder det fra organisationen, idet Danmark netop er afhængig af vidensarbejdspladser.

»Vi bliver nødt til at gøre mere for at få skille os ud fra andre lande. Et god måde er at styrke offentlige investeringer i forskning. Danmark er et dyrt land, men til gengæld har vi en offentlig sektor, der investerer en del i forskning. Vi skal blot have mere af den forskning, som virksomhederne efterspørger. Samtidig skal vi sørge for, at det bliver kendt i udlandet, for vi kan jo se, at andre lande lokker virksomhederne med særdeles lukrative tilbud,« siger underdirektør i DI, Charlotte Rønhof.

Hun understreger dog, at det ikke kun er de vidensbaserede job, men at også flere produktionsarbejdspladser er afgørende for Danmark.

»Forskning og produktionsarbejdspladser er hinandens forudsætninger. Vi må bare konstatere, at kampen om vidensjobbene er blevet langt hårdere de senere år,« siger Charlotte Rønhof.

Minister vil op i OECDs top fem

Uddannelses- og forskningsminister Morten Østergaard ® understreger, at virksomhederne ifølge ministeriets prognose angiver, at deres outsourcing ikke vil få negative konsekvenser for deres danske forskningsaktiviteter. Men ministeren anerkender også, at investeringerne i udlandet ikke bliver modsvaret af tilsvarende flere investeringer i Danmark.

»Mit mål er, at vi kommer op i OECDs top fem, hvad angår evnen til at tiltrække flest private investeringer. Det har vi potentialet til – blandt andet på grund af vores stærke forskningsmiljøer. Men det er klart, at vi ikke bare kan vente på, at andre lande kommer til os, fordi vi synes, at vi er verdens bedste land,« siger uddannelsesministeren. Han understreger, at regeringen er trukket i arbejdstøjet og henviser blandt andet til en innovationsstrategi, skattekreditter og en ny innovationsfond. »Men vi kan hele tiden blive bedre, for det her er en global konkurrence,« siger Morten Østergaard.

Direktører modtaget som konger

Og det er langtfra kun danske virksomheder, der har fået øje på mulighederne for at øge investeringerne i forskning og udvikling i udlandet. Udlandet har i høj grad også fået øje på potentialet i danske virksomheder.

Oticon er én af de virksomheder, der befinder sig i orkanens øje. Virksomheden bliver jævnligt kontaktet af Singapores Economic Development Board, som svarer til Invest in Denmark. Organisationen har kontorer verden over, blandt andet i Stockholm i Sverige.

Herfra udvælger Singapores Economic Development Board nøje specifikke højteknologiske virksomheder i blandt andet Danmark, som bliver kontaktet med tilbud om at etablere udviklingsafdelinger i Singapore.

»Singapore er interessant som case, for østaten har en veluddannet arbejdsstyrke og er placeret op og ned af et lavtlønområde, hvor virksomheden kan have produktionen. Jeg har aldrig oplevet konsulenter, der har sat sig så godt ind i vores forretning, som de gjorde – de havde virkelig læst på lektien. Nu er udflytning til Asien ikke så relevant for os, men det er et stort problem, at andre lande kan tiltrække forskning, mens vi i Danmark må kæmpe for at beholde vores. Ganske som i tilfældet Nokia ser vi jo primært, at Danmark bliver valgt fra i stedet for at blive valgt til,« forklarer Søren Nielsen, adm. direktør i Oticon.

Novozymes har taget skridtet fuldt ud og er rykket til Asien, nærmere betegnet Kina, hvor virksomheden nu har to forskningsafdelinger. Og velkomsten i Kina var ifølge Novozymes-direktør Per Falholt ikke til at tage fejl af:

»Da vi skulle åbne vores anden afdeling derude, fik vi blandt andet stillet billige boliger til rådighed, så vi slap for besværet med at finde disse. Guvernøren deltog i indvielsen af vores nye center, ligesom vi blev hentet i guvernørens bil – og han havde sørget for grønt lys hele vejen fra lufthavnen.«