BOLIG, ØKONOMI, LEJLIGHEDER, GRUNDE, JORD, EJENDOMME

Vær varsom

Flag 22-08-05 ~3 minutters læsning · 476 ord

For snart 12 år siden efter 27 år i Tyskland, Spanien og Marokko - i november 1993 - vendte jeg tilbage til det land, som jeg er statsborger i og som 17-årig forlod, Danmark. Det var meget mærkeligt. Der var så stille på gaderne og folk i bussen så sure ud. Desuden frøs jeg og led under indespærringen ni måneder om året.

Nu som 55-årig har jeg atter etableret mig, men samtidig besluttet at fraflytte landet i det øjeblik, jeg kan få pension. Dertil skal siges, at jeg altid har været i arbejde og selv optjent min pension i de forskellige lande inkl. DK.

I dag som selvstændig indbetaler jeg selv.

Det er fint at flytte fra DK, men vær varsom med at bryde alle broer.

Sidste år var jeg en tur i Malaga og lavede interviews med nogle danskere på Solkysten. De havde det som forventet: forstår og taler man sproget og beholder man basen - sit hjem - i Danmark, går det fint. Hvis man derimod efter 14 dasedage på stranden hovedkulds beslutter at flytte, går det mindre godt.

«Havde vi i det mindste bare haft en campingvogn i Danmark og råd til at komme hjem, så ville vi rejse den dag i dag.Der er ingen varme i lejligheden og væggene er grønne af mug. » Uddrag af interview med et ufaglært, førtidspensioneret ægtepar, strandet øst for Malaga i en 2-værelses lejlighed uden sollys efter at være blevet mobbet væk af andre danskere fra det mere fornemme Marbella.

Jeg var i Alanya i april 2005. Tyrkiet er et dejligt land med en spændende historie og en gæstfri befolkning. Men også her gælder det, at det samtidig er et muslimsk land, meget langt fra vores kristne kultur.

Det er fint at rejse ud og jeg gør det også selv igen. Man skal bare være helt afklaret med begreber som hjemvé og følelsen af fremmedgjorthed og væren alene i en fremmed kultur. Solen vænner man sig hurtigt til. Den kan også blive en pestilens. Det er ikke spor sjovt ikke at kunne gå uden for en dør fra kl. 10 til kl. 19 i de varme måneder.

Det er heller ikke morsomt altid at være helt mørbanket, fordi man først kan sove kl. to om natten på grund af varmen - og når naboernes børn endelig holder op med at larme på den offentlige vej.

Konkluderende mener jeg, at det er en fin idé at fraflytte Danmark, men det kræver, at der er økonomi til at beholde basen og penge til at komme hjem for, når det ikke længere er sjovt.

Selv tenderer jeg til at købe ejendom i Spanien, selv om jeg holder meget af Tyrkiet og det er billigere. Prisen alene må ikke gøre udslaget. Jeg taler spansk, kender landet og kulturen er ikke så fremmed som i Tyrkiet.

Winnie Fersmark, forfatter og journalist

Skribentmail: