INVESTERING, GENERELT, BUREAUKRATI, BÅDE, GRUNDSKOLER, INDREJSEREGLER

Mere om psykologfaget i USA

Flag 17-09-11 ~5 minutters læsning · 893 ord

Hej Stine,

Er glad for du kunne bruge svaret.

Som jeg har forstået det fra Board of Psychology in Californien så kan du ikke kalde dig psykolog i USA, uanset om du er autoriseret eller ej, fordi psykologtitlen kræver en doktorgrad. Du kan læse mere på dette link: http://www.psychboard.ca.gov

Jeg er ret sikker på det gælder for hele landet. Kravene for at få licens er ret høje

udover doktorgraden skal man ha mange timers arbejde, supervision og særlige fag dækket, og først da kan man gå op til en eksamen, som er meget omfattende og svær. Det tager normalt ca. 2 år efter man har færdiggjort sin doktorgrad før man kan blive licensed.

Men du kan med din cand.psych få en licens som “Psychological Assistant”, der betyder du kan blive ansat hos andre licensed psykologer (læs mere om kravene og proceduren her: http://www.psychboard.ca.gov/licensee/psychassis-inst.shtml). Jeg er ret sikker på at du som “Psychological Assistant” ikke må markedsføre dig som “psychologist”, også selvom du er psykolog iflg. dansk lovgivning. De er meget strikse med sådan noget. Men iøvrigt er det noget man ikke behøver lade sig gå så meget på af. Tit kan man fortælle at man har en dansk psykolog-uddannelse, og at vores system bare er anderledes – vi har både en Bachelor of Science og en Master of Science (som jo udgør vores cand-psych), og vi har kun studeret psykologi og ikke en masse andet under vores bachelor-uddannelse. Det forstår folk godt.

Mht til dit spørgsmål, så ja, det kan sagtens passe, at man skal igennem en lang papirproces før man kan finde arbejde. Der er generelt meget høje krav til licenser og uddannelse herovre

det er meget bureaukratisk. Også når man arbejder som psykolog eller som terapeut er arbejdet præget af papirarbejde. Det kan virke træls, men det gir jo altså også noget godt til feltet – det sikrer i mange sammenhænge et godt niveau.

Men som sagt er der altså mange der arbejder som terapeuter med en master-grad. Der er fx en meget populær master-grad, der hedder Marriage and Family Therapy (MFT), og der er mange fra min skole, der allerede har deres MFT og arbejder med den mens de tager deres post-master’s doktorgrad. Men den kræver selvfølgelig også en licens! Nogle har allerede arbejdet i noget tid og har opnået licens, andre fra min skole er ved at optjene timer nu (jeg går på et weekendprogram, hvor vi går i skole hver anden weekend og derfor har tid til arbejde og practicum i løbet af ugen). Licenserne kan sammenlignes lidt med den danske autorisation med den forskel, at timekravene generelt er meget højere, at der også er krav om at man har taget særlige fag (som ikke nødvendigvis er inkluderet i den uddannelse man tog, og som man derfor skal tage supplerende), og at der så er en krævende eksamen. Jeg tvivler på vores autorisation derfor vil betyde særlig meget for the Board of Psychology.

Hvis jeg havde arbejdstilladelse herovre ville jeg nok gå igang med at undersøge det med “psychological assistant”, men samtidig ville jeg også bare trække på netværk og se hvor der var mulighed for at nogen ville ansætte mig. Men det kræver man har kontakter. Jeg kan virkelig anbefale frivilligt arbejde. Det kan måske virke langt ude at skulle arbejde gratis, når man er færddiguddannet, men det er virkelig en effektiv måde at komme indenfor på. Og det skal lige siges, at det bestemt ikke er nemt at finde praktikplads! Der er kamp om pladserne, og skolen kan ikke garantere pladser til alle, fordi konkurrencen er så høj. Man kan risikere at det eneste man kan få noget der ligger meget langt væk fra hvor man bor (afstandene herovre kan være enorme), eller det er noget man slet ikke er interesseret i at arbejde med.

Hvis man tager en master-grad, så koster det mindre, dels fordi der er færre credits/units, dels fordi prisen pr. unit ofte er lidt lavere end på et doctoral program. Man er også hurtigere færdig og kan komme i gang med at arbejde. Derfor er der mange der tar MFT-uddannelsen.

Men hvis man er gift med en amerikaner er ret sikker på man har langt bedre mulighed for at tage studielån.

Det kan måske lyde lidt overvældende. Men den gode nyhed er, at hvis du fx skulle få lyst til at søge ind på en post-master’s PsyD, så står du rigtig godt med en master of science ift. de andre ansøgere der ”bare” har Master of arts og tit ikke har haft alle de nødvendige fag, som vi har haft. De 5-årige doctoral programs (hvor man kommer ind med en bachelor-uddannelse og så tar master og PsyD eller PhD samlet) kan være meget svære at komme ind på, bl.a. fordi man skal bestå en adgangsgivende eksamen med et vist niveau (GRE-prøven). Og så tar det jo også 5 år, hvilket er hulens lang tid, når man nu allerede har en master. Så det vil nok være lidt over-kill. Derfor er post-master-uddannelsen en rigtig god mulighed, synes jeg, også fordi du jo faktisk kan arbejde mens du studerer (hvis du har arbejdstilladelse). Men hvis du ikke lige er gearet til mere studie-tid, så er det klart det måske ikke lyder så tiltrækkende.

Du kan i øvrigt læse om den uddannelse jeg tar her: http://www.thechicagoschool.edu/Los_AngelesOrange_County/Our_Programs/PsyD_in_Applied_Clinical_Psychology

Du skal være velkommen til at stille flere spørgsmål.

Skribentmail: