INVESTERING, KØB, SALG, ADVOKATER, FERIEBOLIGER, JAGT, LEJLIGHEDER, SKØDER

1 udaf mange tusinde er åbenbart blevet snydt i Tyrkiet

Flag 02-08-05 ~3 minutters læsning · 613 ord

Hej

Hvis nedenstående er korrekt, hvad er det så man skal passe på? Eller vil danske mægler bare udnytte danskernes frygt. Kan mægler i Danmark leve op til at under en promille får deres handel igennem. Tænk bare på lejlighederne i Sadolin Parken i København.

Jeg har selv handlet gennem en Tyrkisk mægler og er meget tilfreds.

Held og lykke til jer alle i Tyrkiet.

Palle Rasmussen

Vedlagt en artikel fra Ekstra Bladet søndag.

Her hærger guldfeberen

5000 danskere har allerede købt feriebolig i Tyrkiet -priserne stiger op til 50 pct. om året

af Lasse Ellegaard - 6:52 - 1. aug. 2005

BODRUM (Ekstra Bladet): De kommer på charterrejser.

De kommer på invitation af danske ejendomsmæglere.

De kommer på udkig efter en billig feriebolig og en stor gevinst i det tyrkiske investeringseventyr.

Købelystne danskere - med den hjemlige ejerboligs friværdi belånt i den lokale bank - overvinder skrækken for muslimer, terror- og krigsrisiko, frygt for hyperinflation og varmer sig ved EU’s forhandling med Tyrkiet om fuldt medlemskab.

Det hele er sket på mindre end to år.

I dag er ca. 50 danske selskaber og guldjægere i sving på et tyrkisk ejendomsmarked, hvor enhver kan deltage.

Og hvor man kan handle med tjenere, hotelportierer, taxichauffører, kioskindehavere, frisører, ejendomsmæglere og finansselskaber. Danske, britiske, tyske og tyrkiske. De hurtige penge ruller.

Kæmpe prisstigninger

Et konservativt skøn siger, at 5000 danskere allerede har skøde på en lejlighed eller et hus på den tyrkiske solkyst fra Cesme ved Izmir og Bodrum i nord til det varmere og mere skrabede Alanya 12 timers bilkørsel mod syd.

Og det er alle slags danskere, rige som ‘ganske almindelige’, der har guldfeber.

Mahir Mutlu, der arbejder for ‘Eksperten Bolig’ i Bodrum, siger, at priserne stiger med 40-50 procent årligt. Alene dette forår har han set prisstigninger i den størrelse på få måneder.

‘Eksperten Bolig’ opererer i syv byer og ejes af det dansk-tyrkiske selskab, der tillige driver rejsebureauet ‘Tyrkiet Eksperten’.

To slags købere

  • Der er to hovedgrupper blandt køberne, siger Mahir Mutlu.

Investorer, der er på jagt efter fortjeneste, og ældre danskere, der køber sol, varme og leveomkostninger, der er en tredjedel af Danmarks. Aldersmæssigt er de over de 45-50. Mange har planer om at slå sig ned her som pensionister.

I Mutlus område, Bodrum, starter prisen på 60.000 engelske pund, små 100.000 euro, altså 650.000-750.000 kr.

Bodrum er de nyriges paradis, modellernes, skuespillernes og fodboldstjernernes legeplads.

I Alanya, hvor niveauet begynder ved de 300.000-350.000 danske kroner, er de eneste tyrkere stort set dem, der serverer, gør rent, kører taxi eller driver butik.

Faldgruberne

Den danske Ankara-ambassadør, Christian Hoppe, råder alle danskere til at alliere sig med en god, lokal advokat, før de handler.

Ambassaden har i år behandlet to tilfælde, hvor danskere har mistet alle deres penge efter at have handlet med ‘flinke folk’.

Et tidligere tilfælde handler om en dansk kvinde, hvis skøde blev belånt af en tyrkisk ven. Da hans firma gik fallit, mistede hun sin lejlighed.

En god tyrkisk advokat kan advare mod dårlige handler, mod tvivlsomme bygherrer og i det hele taget være købers øjne og øren i de fremmedartede omgivelser, hvor de færreste danskere forstår et muk af sproget.

Advokat eller ej

Alligevel siger samtlige ejendomshandlere, Ekstra Bladet har talt med -tyrkiske som danske -at en advokat på købers side ‘kun er en ekstra udgift’.

  • Han kan være vidne, men kan ikke forhindre, at nogen bliver snydt, siger Murat Esiyok, der driver firmaet ‘Danemlak’ i Antalya.

  • Det sikre er at handle med et firma tilknyttet Danmark. Sker der noget uforudset, kan sælger sagsøges ved en dansk domstol. Her kan det tage år at få en retssag igennem, hvis man har problemer med lokale sælgere, forklarer Murat.