CASTELLÓN: I begyndelsen af 2006 gik det ikke længere med Marbella. Borgmesteren sad i varetægtsfængsel. 17 ud af 27 byrådsmedlemmer stod ligeledes tiltalt for korruption. Og mens politiet beslaglagde værdier for milliardbeløb, vurderede eksperter, at mindst 22.000 boliger var opført i strid med diverse byggeregulativer og naturbeskyttelseslove.
Solkystkommunen blev sat under administration af staten. Og det usædvanlige skridt blev samtidig startskuddet til en generel offensiv mod den sump af returkommissioner og magtmisbrug, som har fået lov til at brede sig blandt spanske lokalpolitikere gennem de seneste 10-15 år.
Nye love, der giver centraladministrationen større indflydelse på kommunernes lokalplaner, blev vedtaget i parlamentet. Bl.a. kan de ikke længere ensidigt godkende projekter, der øger indbyggertallet med over 20 procent. Samtidig gik man i Civilgarden i gang med at opbygge en specialenhed til bekæmpelse af korruption i forbindelse med byplanlægning.
»De korrupte har måske ikke hidtil haft den store grund til bekymring for at blive opdaget, men nu kan de godt begynde at ryste i bukserne,« sagde Civilgardens chef, Joan Mesquida, da han præsenterede initiativet.
Enheden har da heller ikke ligget på den lade side. Da den i november kunne fremlægge resultaterne af sit første halve års arbejde, var 57 personer blevet arresteret og 126 sigtet ved ikke færre end 106 operationer.
Og korruptionen begrænser sig på ingen til Solkysten. Blot to af 17 spanske regioner har undgået besøg af antikorruptionsenheden. Valencia-regionen, hvortil Castellón hører, er til gengæld blandt topscorerne
Blandt de sigtede i adskillige sager i det østspanske område er Jesús Ger, øverste chef den lokale entreprenørgigant Marina dOr. Ger er anklaget for bl.a. med rejser til Paris og Kina at have smurt medlemmer af byrådet i Oropesa de Mar, som efterfølgende godkendte en udvidelse af feriebyen Marina dOr Costa.
»Men det er blot en blandt flere sager, man passende kunne kigge på,« siger Francisco González fra den lokale miljøgruppe GECEN og fortsætter:
»Da byrådet i Cabanes skulle behandle den lokalplan, der giver Ger lov til at bygge en ny og kæmpestor ferieby lidt inde i landet, gav lederen af den socialistiske gruppe ordre til at stemme nej. Alligevel stemte hans partikammerater ja. Hvorfor? Var det ikke noget for antikorruptionsenheden at kigge lidt nærmere på deres privatøkonomi?«
Francisco González er bekymret for, at offensiven mest var spil for galleriet oven på den pinlige oprulning af skandalerne i Marbella og op til det netop overståede spanske parlamentsvalg.
»Der findes massevis af Marbellaer i Spanien, og det er kun toppen af isbjerget, som bliver efterforsket. Vi kunne fylde fængslerne, hvis der var politisk vilje til det,« siger miljøforkæmperen.
Men har borgerne ikke også et ansvar? I såvel Oropesa de Mar som Cabanes de to kommuner, som lægger jord til Marina dOrs projekter genvandt de konservative, som er pot og pande med Jesús Ger, borgmesterposten ved sidste års kommunalvalg.
»Det er jo ikke kun entreprenører og lokalpolitikere men også borgere, der kan score kassen på deres jord, som får del i kagen. Tilbage er der så dem, som ikke har jord at sælge. Hvad med dem? Og hvad med alle os andre, som må se til, mens korruption og cement ødelægger vores lokalområde,« spørger Francisco González.