BOLIG, ØKONOMI, ADVOKATER, EJENDOMME, INDREJSEREGLER, LEJLIGHEDER, MOMS, RÆKKEHUSE

Schweiz - Høje priser - Høj løn - Frihed med højt ansvar

Flag 09-01-04 ~3 minutters læsning · 474 ord

Artiklen fra Børsen fra 2000 er ikke dårlig men nærmere irrelevant for et land hvor ca. 17 del af indbyggerne er milionærer. Regnet i Schweizer franc. Velstand er med andre ord normalt, hvilket ses hver weekend på veje og motorveje i godt vejr. Det vrimler med legendariske sportsvogne af amerikansk,italiensk,fransk og engelsk afstamning dog ofte med en noget aldrende chauffeur. Hvad andet kan man forvente når der konstant er 500 Ferrari til salg !

Virkligheden omkring huspriser er vel at det danske nivau langsomt er kommet op på Schweizer højde. Et rækkehus kan i dag erhverves som nyt for ca. 450-800.000 CHF. Højeste pris giver naturligvis en have, underjordisk parkeringsanlæg, 3 til fire plan og 2 balkoner med udsigt. Boliareal typisk 150-200 m². Læg dog mærke til at grundpriserne typisk er 300.000 CHF for 550m² i en lille ikke særlig fashionable by på landet.

Tidligere boede mere end 70% af indbyggerne til leje. Privat. Ikke noget med enorme lejekasserne eller boligforeninger a la skandinavien men nærmere i små bygninger med 3-10 lejemål. Selv bor vi I en pæn ejendom fra 1998 med 5 lejligheder og underjordisk parkering. 3 balkoner og 124 m² boligareal inklusiv koster det væsentlig mindre 9000 danske kroner.

Tidligere var det ikke særlig nemt at flytte til Schweiz. Man skulle nærmest være ekspert og blive inviteret af et firma til at komme her til. Sådan er det stadig, der er faktisk kvoter på præcis hvor mange udlændinge der må være her. Dog kun lidt endnu. Schweizerne er nemlig kommet til at underskrive en «fri bevæligheds aftale» med EU. Der bliver gradvist åbnet op for EU tilstande.

De fleste udlændinge har gode stillinger i virksomheder med fornuftige lønninger som tillader at hustru og børn går hjemme. Det er også nødvendigt da en familiesammenført hustru ikke uden videre har arbejdstilladelse. Der er heller ingen instititutions pladser til de små. Overhovedet ikke som i Danmark. Dette skal man som tilflytter være helt på det rene med. Der er dog meget liv i gaderne med alle de mødre der går hjemme.

Løn og skat går op i en højere enhed. Vi betaler som udlændinge maksimalt 13-18% af en indkomst på ca. 100.000. Så skal vi selv betale sygekasse og naturligvis kun 7.6% moms for at købe en bil.

Som altid er der plus og minus ved ikke at bo i DK. Dog falder det mig svært at sige noget entydigt negativt om DK eller om Schweiz. Begge er pragtfulde dog på hver sin måde. Friheden til selv at bestemme over alle de detaljer som det danske samfund er opbygget til at organiserer for den enkelte er dog fin for mig. Ansvaret er dog derved også meget større, man skal simpelthen have forsikringer til alt muligt. Og endelig ikke kører for stærkt. Så bliver det nemlig rigtig dyrt med bøder og retssager advokat salærer med videre…