BOLIG, ØKONOMI, BÅDE, DOBBELTBESKATNINGSAFTALE, FØRTIDSPENSION, LEJLIGHEDER, INDREJSEREGLER, INDREJSEREGLER, LEDELSE

Svar til At flytte til Tyrkiet som førtidspensionist

Flag 26-05-12 ~2 minutters læsning · 345 ord

Ja til at du kan flytte til Bodrum eller et hvilket som helst andet sted i Tyrkiet, og du kan få din førtidspension ‘med dig’, dvs. du bevarer retten til den. Du kan vælge at få pensionen udbetalt til en tyrkisk bank, men du skal betale for overførslerne. Eller du kan vælge at oprette en konto i danske kroner i en tyrkisk bank og selv overføre det, du har brug, for via netbank, mens du bevarer din hidtidige nem-konto i DK, og evt. har en ‘nødforsyning’ stående i DK, til når du tager på besøg der.

Hvis den forsikringsudbetaling du har svarer til en privat pension, så vil du som reglerne er nu skulle betale det halve i skat af, hvad du gør nu. Dvs. du skal betale skat af såvel din offentlige førtidspension som din private pension. Hvis man KUN har en offentlig pension, er den helt skattefri.

Du skal framelde dig folkeregisteret som udvandret, og du SKAL særskilt give skat besked om at du flytter til Tyrkiet, og om at du vil beskattes i henhold til dobbeltbeskatningsaftalen mellem DK og Tyrkiet. Dette skal du gøre hvert år, både i forbindelse med forskudsopgørelse OG i forbindelse med selvangivelse.

Søger du opholdstilladelse til minimum et år, skal du tilmeldes sygeforsikring i SGK (Sağlık Güvenlik Kurumu). Du skal være opmærksom på, at du ikke kan få dækning for evt. eksisterende lidelser. Forsikringen koster ca. 200 TL/måned.

Du har ret til en Aile Doktoru, dvs. du kan finde en praktiserende læge og blive registreret som patient hos vedkommende, så du har en fast læge.

Du kan finde en del oplysninger om opholdstilladelse og SGK i tidligere opslag her på udvandrerne, hvis du bruger søgefunktionen øverst på siden.

Du kan fx lede efter lejlighed på linkene her:

http://www.yegingroup.com/dk/Bodrum.html

http://www.apartmentsbodrum.com/

Desuden kan du bruge hhv. milliyetemlak.com og hürriyetemlak.com (har også sider på engelsk, hvis du ikke kan tyrkisk), hvor du kan søge specifikt på et bestemt område, lejlighedsstørrelse, pris mm. Husk, at Bodrum ligger i Muğla, så du skal først vælge den, så kan du vælge Bodrum som underkategori.

Skribentmail: