BOLIG, KØB, SALG, BOLIGSALG, EJENDOMME, EJENDOMSMÆGLERE, FERIEBOLIGER, GRUNDE, JORD, UDSIGTSBOLIGER, VILLAER

Bolighandel med hjertet

Flag ARTIKEL 05-02-08 ~5 minutters læsning · 965 ord

Vennerne og forretningspartnerne Tue Villum Sørensen og Mette Rossing har tabt deres hjerter til den syditalienske region Calabrien. Og i en sådan grad at de har de gjort det til deres levevej at sælge syditalienske boliger til danskere.

Det startede i 2006, da danskerne nærmest stod i kø for at omsætte friværdien i en bolig i udlandet. Tue Villum Sørensen og Mette Rossing var ansat i det dansk-italienske selskab Vista Mare og stod for projektsalget af omkring 100 boliger i komplekset Villa Collina. Nu er flere af husene færdigbygget og allerede taget i brug af deres danske ejere, mens de sidste huse er under opførelse.

Projektet gav parret mod på at fortsætte med bolighandel i det syditalienske. De dannede derfor deres eget anpartsselskab, Casa Mare, der fungerer som agent for lokale bygherrer, der udbyder ferieboliger i Calabriens kystnære områder.

»Det er med vilje, at de to navne, Vista Mare og Casa Mare, ligger tæt op ad hinanden, for vi har stadig opgaver omkring Villa Collina. Men vi fik lyst til at være selvstændige og selv finde projekter i området,« fortæller Tue Villum Sørensen,

Siden de glade dage i 2006 har boligmarkedet slået et par kolbøtter, og folk står ikke længere i kø for at underskrive købskontrakter. Ejerne af Casa Mare er dog ikke bange for fremtiden.

»Euforibølgen fra 2006 har lagt sig, og interessen er klart mere afdæmpet, end da vi startede. Det kan vi også mærke, når vi er ude og præsentere vores projekter på boligmesser. Men vi tror stadig på, at mange danskerne de kommende år vil købe en bolig i udlandet, simpelthen fordi flere og flere har fået og vil få råd til det. Samtidig er priserne på flybilletter faldet, så det er blevet langt billigere at komme hen til boligen,« siger Tue Villum Sørensen.

Lige nu er Casa Mare involveret i to boligprojekter, som indbyrdes er meget forskellige. Serra di Mare er et kompleks af ferieboliger, som ligger i kommunen Staletti, der regnes for et af de mere mondæne områder på den ioniske kyst i Calabrien. Bebyggelsen ligger 300 meter over havet, og fra grundene er der en betagende udsigt over havet og den nærmeste lidt større by, Soverato, med ca. 12.000 indbyggere. Skal man ned til stranden i bil fra bakketoppen, foregår det ad en snoet bjergvej. Der bliver dog også mulighed for at tage en dukkert i de to swimmingpools, som anlægges ved boligkomplekset, hvor der også kommer tennisbaner. Når Serra di Mare engang er fuldt udbygget, vil der være 150 boliger, men lige nu står kun omkring 40 boliger færdigbygget. Husene er fortrinsvis solgt til italienere, men Casa Mare står for salget af en mindre gruppe huse til danskere.

Boligerne er af normal, moderne standard på italiensk, hvor køkkenet normalt ikke følger med, når man køber hus.

»Men vi sørger for, at der bliver sat et køkken ind i de huse, som vi sælger, for sådan er danskerne vant til det,« siger Tue Villum Sørensen.

Husene i Serra di Mare er typisk i to plan med i alt fire boliger, hvor der er balkon og en have foran. Størrelserne varierer mellem 86 og 99 kvm og prisen er ca. 1,8 mio. kr.

Borgi Ferri er et mere eksklusivt byggeri i en af de andre kommuner på Calabriens østkyst. Et velhavende canadisk-italiensk ægtepar, Alfred Lenarciak og Barbara Ferri opfører her et ferieboligkompleks på 130 huse på arealerne omkring et gammelt gods, Borgi Ferri.

»Barbara Ferri er ud af en lokal adelslægt, og godset har tilhørt hendes familie gennem flere generationer, men nu har hun og manden købt alle fætre og kusiner ud og står som eneejere,« fortæller Tue Villum.

Han og Mette Rossing fik kontakt til parret via deres faste italienske samarbejdspartnere, Piero, som i øvrigt har været borgmester i en af de calabriske kommuner og derfor har et godt netværk.

»Vi kørte op til godsejerparret og fik en snak med dem. De er meget internationalt orientereret og bor det meste af året på Bahamas. Derfor vil de også skabe et internationalt miljø omkring deres boligprojekt. De første 20 boliger er bygget og solgt til englændere, hollændere, amerikanere, italienere og irere, og nu har vi fået mulighed for at sælge fem boliger til danskere, og de to har vi solgt,« siger Tue Villum Sørensen.

Byggestilen bliver gammeldags og rustik, da den skal matche godsets istandsatte hovedbygning. De nye huse placeres i enheder på omkring 20 boliger, som hver får egen tennisbane og swimmingpool. Da byggearealet er på 250 hektar, vil enhederne komme til at ligge i pæn afstand fra hinanden, så byggeriet ikke fremstår som én stor ferieghetto, men får en noget mere eksklusiv fremtoning. En anden must-attraktion bliver den nyanlagte 18 hullers golfbane, som kun boligejerne i Borgi Ferri får adgang til.

Prisen ligger et stykke højere end Serra di Mare: 2,8 mio. for et hus på 130 kvm, hvor ejerne selv bestemmer alt omkring indretningen, lige fra flisevalg til køkkenelementer.

Efter at Tue Willum Sørensen nu i et par år har solgt italienske ferieboliger til danskere, kan han godt stykke en profil sammen på den typiske køber.

»Det er mennesker, som først og fremmest køber bolig, fordi de kan li Italien, både miljøet, kulturen og ikke mindst maden. Om det er en god investering, betyder derimod mindre for dem, og det er kun et mindretal af vores købere, som har planer om at leje deres hus ud.«

Danskere på boligjagt i Italien vil også gerne styre udenom de traditionelle »turistfælder«. Det er ofte mennesker med en akademisk uddannelse, og aldersspredningen er ret stor. F.eks. har det overrasket Tue Villum Sørensen, at der er så mange børnefamilier blandt køberne.

Både hans egen og Mette Rossings familie har omsat deres kærlighed til den syditalienske region i en feriebolig, og sproget er de også i fuld gang med at lære.