BOLIG, GENERELT, EJENDOMME, GRUNDE, JORD, IT, VILLAER

Kreta ligger underdrejet på grund af for megen succes!

Flag 13-11-06 ~2 minutters læsning · 367 ord

Succes er godt, men megen succes kan være det stik modsatte!

Hvis vi går 3o år tilbage i ”turisthistorien” er der på mange måder sket meget på Kreta i de år!

Men i forhold til Kretas næsten 7ooo-årige civilizations-historie, som har dannet grundlag for resten af verdens kulturelle udvikling, kan man spørge sig selv om det er en udvikling der er til fordel for øen?

Kreta ligger strategisk midt i Middelhavet, ikke blot som en geografisk Ø, men som en ”klippe” fyldt med: Historie, folkeslag, racer, kulturer, enestående landskaber og bysamfund fordelt på større byer og landsbyer i alle størrelser.

Alt dette har trukket besøgende i milliontal til Kreta i 3-4 årtier, heldigvis med stor velstand for lokalbefolkningen til følge!

I 1982 blev Grækenland medlem af EU, og især Kreta har siden haft glæde af meget store milliard beløb til udvikling af turisme.

Ydermere har man haft glæde af EU-fondsmidler fra strukturfondene. Bl.a. Leader.

Dette har gjort Kreta ”moderne” i hvertfald tilsyneladende!

Bedre infrastruktur som: Veje, lufthavne, havne, marinaerm.m. Men også istandsættelse af de mange tusinde huse og andre bygninger fra venetiansk, tyrkisk og nyklassisistisk tid har fundet sted de senere år. (Også andre EU-borgere kan opnå EU-støtte til istandsættelse af et bevaringsværdigt hus).

Efter at muligheden for at udlændinge kunne erhverve ejendom i Grækenland blev en

realitet i 1988, er det gået meget stærkt – især de sidste 6-7 år. Men det resultat at de offentlige myndigheder ikke kan følge med alle steder.

Især EU`s regel om at man skal foretage landopmålinger pr. satellit, har været et problem, fordi mange kretensiske jordejere har gamle tegninger liggende, som ikke altid passer til det som de moderne satelitter fortæller dem.

Det pres der derfor kommer på ”landopmålingskontorerne” giver månedlange forsinkelser og er netop nu til stor gene for alle de udlændinge, men også kretensere, der ønsker at erhverve sig jord på Kreta.

På grund af den store efterspørgsel efter jord og fast ejendom på Kreta, er priserne stærkt stigende, men man kan stadig finde byggemodnet jord i de smukke bjergeegne med oliventræer en 5-1o km fra havet.

Det kan iøvrigt anbefales at bo i bjergene, idet klimaet er bedre end ved havet. Tørt og klart.

Bodil Høegh-Guldberg.

EU-projektkoordinator.

Skribentmail: