Når det gælder sikring af liv og helbred i forbindelse med udenlandsrejser, er mange med kroniske sygdomme tilsyneladende blevet lullet lidt i søvn. I Danmark er vi vant til, at det offentlige system pakker os godt ind i vat, derfor tror mange desværre, at de trygt kan rejse ud i verden blot med en ordinær rejseforsikring kombineret med et almindeligt sygesikringsbevis.
Det blå sygesikringsbevis
For et par år siden var der stor fokus på det nye blå sygesikringsbevis, som blev anbefalet til alle med kroniske sygdomme. Du har måske selv et blåt sygesikringsbevis – prøv for sjov at tjekke udløbsdatoen. Hvad de færreste nemlig er opmærksomme på, er at de fleste kort for længst, har passeret udløbsdatoen og derfor er værdiløse ved rejse i udlandet. Er kortet udløbet kan man gratis rekvirere et nyt hos Kommunens Borger Service.
Forbered dig hjemmefra
Uanset hvor varsom og forsigtig man er, kan alle rejsende rammes af akut sygdom eller ulykke, derfor gælder det om at træffe alle nødvendige forholdsregler hjemmefra.
Redningspersonale og læger tømmer normalt lommer og punge, når de modtager bevidstløse patienter, i håb om at finde ud af noget om patienten. Her hjælper et sygesikringsbevis, en rejseforsikring eller et pas på ingen måde, hvis man f.eks. er afhængig af livsvigtig medicin eller har livstruende allergi overfor f.eks. penicillin. Heldigvis er de færreste bevidstløse, når de indlægges, men de fleste danskere tror fejlagtigt, at alle veluddannede mennesker i hele verden taler engelsk – det gør de ikke!
Fra undersøgelser ved man, at ca. 13 personer hvert døgn dør på danske hospitaler på grund af ”utilsigtede hændelser”, som bl.a. dækker fejlbehandling og fejlmedicinering – og dette tal er formentlig endnu højere for danskere, der indlægges på udenlandske hospitaler, hvor lægerne ikke har adgang til de danske journaler. Vi oplever, at alt for mange rejser ud i verden uden at have væsentlige detaljer på sig som f.eks. kontaktdata på nærmeste pårørende, kroniske sygdomme, livstruende allergier, medicinkrævende sygdomme og lignende.
Lig på bordet
Alt efter hvor i verden rejsen går hen, kan der nogle gange være god grund til at træffe ekstra forholdsregler. På Statens Serum Instituts hjemmeside kan man læse alt om sygdomsrisiko og anbefalede vacciner og på DI’s hjemmeside kan man hente den helt nye publikation ”Undgå kidnapning”.
Direktør Kennet Nordlien, European Security Institute, som rådgiver mange firmaer med rejsende personale, udtaler: ”Desværre oplever vi nogle gange, at der ligefrem skal ”lig på bordet”, før det går op for virksomhederne, at de er nødt til at tage forskellige sikkerhedsspørgsmål seriøst. Virksomhederne er ganske enkelt tvunget til at tænke sig bedre om, inden de sender medarbejdere ud i verden. Man kan groft sagt sammenligne det med, at man ikke kan vente med at tegne en forsikring, til skaden er sket. Derfor anbefaler vi også privatpersoner, at de skal tænke sig godt om, inden de tager af sted, specielt hvis de tilmed har en alvorlig kronisk sygdom”.
God rejse.