MELLEMMENNESKELIGT, FORENINGER

Danske mødre i udlandet mødes på nettet

Flag ARTIKEL 31-01-06 ~4 minutters læsning · 778 ord

Forleden dumpede endnu en mail ned i Laura Lykkegaard Selanders mailboks i Sydafrika. Den var fra en af de andre danske mødre fra den verdensomspændende mødregruppe, der mødes på Internettet. Hun ville vide, hvad det nu var det hed, det der omdiskuterede stof i tandpasta.

Der er nu ellers meget andet, der bliver vendt i den elektroniske mødregruppe for danske mødre i udlandet: Børn, graviditet, opdragelse, familie, politik, at falde til i et fremmed land. Store emner, som man ellers ikke altid kan finde ligesindede til, hvis man er flyttet til udlandet.

Laura Lykkegaard Selander, der i ti år har været direktør for Europæiske Rejseforsikring i Afrika, og nu er i gang med et nyt projekt, havde nu ellers ikke haft problemer med at falde til i Cape Town. Her havde hun sine skandinaviske og sydafrikanske venner og veninder. Men da hun for fem år siden ventede sig, var det alligevel ikke helt nok.

»Når man skal til at stifte familie, er der pludselig andre værdier, der kommer op til overfladen og bliver vigtige. Noget, som man gerne vil tale med andre danske mødre om. Og dem fandt jeg så på nettet,« forklarer Laura Lykkegaard Selander, der er svensk gift.

»Det eneste fælles for os er jo, at vi alle sammen er danske mødre og bosat i udlandet. Ellers er vi meget, meget forskellige. Nogle er hjemmegående, andre er udearbejdende. Nogle er gift med en udlænding, andre er taget til udlandet med deres danske familie. Så emnerne er derfor meget forskellige. Da jeg var gravid, brugte jeg det meget til at diskutere forskellige opfattelser af fødslen. I Sydafrika vælger 70-80 pct. af de kvinder, der føder i en privat praksis, at få kejsersnit. Sådan er det i mange lande, men der hjalp netværket mig til at tage et aktivt valg. Der kom mange gode ideer på banen fra de andre, og jeg tror, netværket har været med til, at jeg gik imod strømmen og valgte noget andet end det gængse her i Sydafrika,« fortæller Laura Lykkegaard Selander, der har to drenge på henholdsvis fire og et år.

Den seneste tid har hun brugt mailinglisten til at diskutere de nye politiske ændringer, der er sket i Danmark med andre, som også ser det med danske øjne udefra.

»Det er ikke det samme at snakke med mine danske venner og familie om de politiske ændringer, for de oplever det ikke helt på samme måde,« mener Laura Lykkegaard Selander.

Brugen af ordet »to-sproget« er et eksempel på, hvordan et centralt ord i den politiske debat kan opfattes forskelligt afhængig af, om man som dansker bor i Danmark eller i udlandet.

»I netværket har vi jo alle sammen børn, der taler mindst to sprog. I Danmark betyder det ord anden- eller tredjegenerationsindvandrer. Og det er ikke fordi, vi er bange for, at vores børn bliver stemplede, hvis vi en dag vender tilbage til Danmark,« understreger Laura Lykkegaard Selander.

»Vi har bare diskuteret, om det ikke er en forkert brug af ordet.«

Nogle diskussionsemner kan virkelig få bølgerne til at gå højt, for de politiske holdninger er vidt forskellige. Så går det lidt mere stille for sig, når de mere praktiske råd kommer på banen.

»Det kan være sådan noget som: Er der nogen, der har hørt om en god skole her i området? Eller: Hvad stiller man op med mæslinger? Eller: Hvem ved, hvor man kan købe en and i Saudi Arabien?,« siger Laura Lykkegaard Selander.

Men de danske mødre bruger også hinanden på en anden måde.

F.eks. har Laura Lykkegaard Selander hjulpet en fra netværket til at få et job.

»Efterhånden lærer man jo hinanden godt at kende. Jeg vidste, at Europæiske Rejseforsikring i Schweiz manglede en dygtig medarbejder. Og så kunne jeg sige til min kollega dér, at jeg kunne anbefale denne danske kvinde i Schweiz, lige bortset fra at jeg aldrig havde mødt hende.«

»I det hele taget er det en samling meget professionelle kvinder, der er med på netværket for mødre i udlandet,« mener Laura Lykkegaard Selander.

»Der er mange læger og forskere og andre med høje uddannelser. Mange af dem, der er udstationerede med deres mænd, holder en pause i deres egen karriere. Det er ligesom når man hører om udlændinge i Danmark, der har en doktorgrad, og som kører taxa. Der er rigtigt mange danske kvinder i udlandet med høje uddannelser, som nærmest er blevet chauffører for deres børn.«

Og behøver man at sige, at medlemmerne også hjælper hinanden med rejsetips? Laura Lykkegaard Selander og hendes mand planlægger netop nu en rejse til Sicilien til sommer. Og de har allerede fået masser af gode råd til de bedste strande og restauranter af et netværks-medlem på Sicilien.