INVESTERING, GENERELT

Med udenlandsk fond kan du øge afkastet uden at få større risiko

Flag ARTIKEL 30-06-11 ~3 minutters læsning · 461 ord

Du kan spare masser af penge ved at bruge en fond fra udlandet, såsom en ETF (exchange traded fund - en børsnoteret fond), i stedet for en dansk investeringsforening, når du investerer i værdipapirer. Du øger ikke risikoen ved at bruge en ETF i stedet for en dansk investeringsforening, selvom mange tror det.

Mange jeg rådgiver er fra tid til anden skeptiske over at bruge en fond fra udlandet med lave udgifter til at investere gennem pensionen, i holdingselskabet eller i frie midler. Selvom fonden koster mindre i løbende udgifter, er risikoen ikke højere, så der kan være mange penge at spare. En udenlandsk fond med globale aktier koster omkring 0,5 procent af det investerede beløb. Investerer du en million kroner, koster det altså 5.000 kroner om året. Men en dansk investeringsforening med globale aktier koster let omkring to procent eller 20.000 kroner om året, og over en længere årrække kan det give langt over 100.000 kroner i forskel i dit afkast.

Hvor opstår konkursen?

Spørgsmålet er dog tit: hvad nu hvis fonden går konkurs? Hvis vi tager udgangspunkt i en fond, der investerer globalt i aktier såsom iShares MSCI World, består risikoen i de værdipapirer ETF’en køber. iShares MSCI World køber over 900 forskellige aktier. Køber man en sådan global aktie ETF, består risikoen således ikke i om selve iShares ETF’en går konkurs, idet iShares alene er forvalter af ETF’en.

Vi kan også tage udgangspunkt i den bank du har købt ETF’en igennem. Hvad hvis den går på halen? Her er det igen ikke banken, der opbevarer ETF’en (værdipapiret), og der er således heller ingen økonomisk konsekvens ved konkurs. Heller ikke hvis den depotbank, som din bank bruger til at opbevare ETF’en går konkurs, har det direkte økonomiske konsekvenser. Det kan dog godt give dig lidt besvær, at du skal have indløst beviser og have penge tilbage, men det er langt vigtigere at tænke på, hvilke aktier og obligationer fonden køber. Det er her risikoen groft set opstår for dig, når du investerer. Altså er der tale om brasilianske aktier eller tyske statsobligationer?

Ingen forskel på om du handler i pund eller euro

En anden ofte misforstået risiko er, om ETF’en er noteret i amerikanske dollar, danske kroner eller euro, og om den handler på en dansk eller udenlandsk børs. Valutakursrisikoen består kun af de værdipapirer, som fonden køber, og det er lige meget, om du køber den på en engelsk eller tysk børs. Altså iShares MSCI World kan både købes i blandt andet Tyskland og England, men det har ingen betydning for dig som investor, uanset om du er dansker eller amerikaner. Der er aktier fra hele verden, og som dansk investor vil du blive eksponeret for de forskellige valutaer på aktierne.

Rune Wagenitz Sørensen er partner i Miranova.