Står du for at skulle investere en halv million kroner i en periode på fem-ti år, så er her et par bud på, hvordan det kan gøres.
BankInvests investeringsdirektør Bjarne Thorup og Jyske Banks aktiestrateg Henrik Henriksen kommer med forslag til porteføljer, som de forventer vil give et godt afkast over de kommende år.
Fælles for de to investeringseksperter er en tro på aktier frem for obligationer.
»Historisk set er aktier ikke dyre, og måler man dem op mod afkastet på obligationer og ejendomme, så er aktier den mest attraktive aktivklasse,« siger Bjarne Thorup.
De to eksperter har også positive forventninger til europæiske aktier samt emerging markets-aktier - især fra Latinamerika, Fjernøsten og Østeuropa.
Vil man - som i dette tilfælde investere for en halv million kroner - anbefaler både Bjarne Thorup og Henrik Henriksen, at man køber investeringsforeningsbeviser for dermed at sprede sin risiko.
Jyske Bank anbefaler i øjeblikket at overvægter aktier til fordel for obligationer, og det betyder helt konkret, at banken anbefaler 45 procent i aktier mod normalt 40 procent.
Har man mod på at tage høj risiko og samtidig en lang tidshorisont - mere end 10 år - så foreslår Jyske Bank at placere alle pengene i aktieafdelinger.
»Men man skal være klar til at acceptere, at når man investere i aktier så er man ude og køre i rutschebane,« siger Henrik Henriksen.
BankInvests portefølje henvender sig til investorer med middel risikovillighed. Her har man 40 procent aktier, mens resten er placeret i obligationer.
»Vi forventer, at de lange renter vil stige moderat i år - ikke noget voldsomt - så vi lægger 20 procent af porteføljen i korte danske obligationerne, mens vi går uden om lange obligationer,« siger Bjarne Thorup.
Virksomhedsobligationer
Resten af obligationsporteføljen er placeret i virksomhedsobligationer med »investment grade« - obligationer med en vis kreditværdighed - samt i højrentelande, som for eksempel Rusland og Brasilien. Der investeres både i traditionelle udstedelser i dollar og som noget nyt også lokale valutaer, hvilket typisk giver en højere forrentning.
Bjarne Thorup gætter på, at denne portefølje med middel risiko i løbet af et år vil give et afkast på 6-10 procent. Til sammenligning kan man for tiden få 3,3 procent på en 10-årig dansk obligation.
Vil man gerne tage mere risiko, foreslår Bjarne Thorup, at man udskifter porteføljens korte danske obligationer og nogle af virksomhedsobligationerne med flere emerging markets-aktier.
»Her skruer vi op for blusset. Det er for en investor, der ikke læser kurslisterne hver dag og som godt kan tåle at se at formuen svinge over tid,« siger Bjarne Thorup, der i øvrigt anbefaler, at man tager en snak med sin bankrådgiver, inden man kaster sig ud at investere.
Europæiske aktier udgør en pæn del af porteføljerne hos både Jyske Banks og BankInvest. Sidstnævnte har også disse aktier via BankInvest Basis, der investerer i globale aktier.
»Vi er meget positive med hensyn til Europa. Der kommer til at ske nogle ting her de næste år, som gør, at Europa kommer til at klare sig godt,« siger Bjarne Thorup.
Forventninger til nyt marked
Men størst er forventningerne til emerging markets-aktier.
»Vores forventninger er mest positive til de nye markeder med lande som Korea, Taiwan, Brasilien, Mexico, Kina og den slags aktiemarkeder,« siger Henrik Henriksen, der foreslår at placere op mod en tredjedel af porteføljen i emerging markets aktier.
»Aktierne derude har stadig to fordele og det har de haft de sidste par år. Vækstudsigterne er bedre og aktierne handler med rabat i forhold til Danmark, Europa og USA,« siger han.
Jyske Bank har blandt andet et godt øje til de finansielle markeder i Latinamerika.
»De latinamerikanske forbrugere har en lav gæld, og det vil sige, at bankmarkedet ikke er særlig veludviklet,« siger Henrik Henriksen.
Høje råvarepriser har hjulpet på økonomierne, og mange af landene har overskud på betalingsbalancen.
»Der er gode udsigter, så bankaktier kunne være en god investering i de lande,« siger Henrik Henriksen.
Blandt aktierne fra Fjernøsten nævner han Taiwan, der tidligere har haft det svært.
»Der har jo traditionelt været kølige relationer mellem Kina og Taiwan, men vi tror der kommer en åbning inden for de næste par år, og at mange derfor vil bruge Taiwan som brohoved for investeringer i Kina,« siger Henrik Henriksen.
Endelig er der de japanske aktier, der sidste år steg 40 procent. Jyske Bank sætter en fjerdel af porteføljen i dem, mens BankInvest har japanske aktier via Basis-afdelingen.
Japansk økonomi er ved at komme ovenpå igen efter 10-15 år, hvor både aktiemarkedet og ejendomsmarkedet styrtdykkede.
»Centralbanken fører stadig nulrentepolitik, og samtidig er yennen svag, og det stimulerer for alvor japansk økonomi,« siger Henrik Henriksen.
De seneste uroligheder på det japanske aktiemarked, hvor Tokyo-børsen oven i købet brød sammen - får ham ikke til at bakke ud af Japan.