Dansk Ejendomsmæglerforening vil iværksætte en undersøgelse af skattesnyd i forbindelse med danskeres ejendomshandel i udlandet. Det sker, efter at Ekstra Bladet med skjult kamera har afsløret, at ejendomsmæglere direkte opfordrer købere af ferieboliger i udlandet til ikke at fortælle Skat noget om huskøbet. Dermed kan kunderne forsøge at undgå at betale skat af ejendomsværdien i Danmark.
»Vi ser med meget alvorlige øjne på denne sag. Nu vil vi først se på de enkelte sager og bede de involverede mæglere om en redegørelse senest fredag,« siger formanden for Dansk Ejendomsmæglerforening, Steen Winther-Petersen.
Også Nybolig bebuder en intern undersøgelse. Nybolig-kæden vil bede om at få en redegørelse fra firmaet Eurobolig. Eurobolig er den københavnske Nybolig-mægler Peter Norvigs samarbejdspartner.
»Hvis det forholder som beskrevet, så er det en sag, som vi ser på med stor alvor,« siger pressechef Jesper Elle fra Nybolig.
Allerede i dag får de mistænke ejendomsmæglere dog besked på, at de ikke længere må bruge Dansk Ejendomsmæglerforenings kvalitetsstempel »Tryg bolighandel i udlandet« i deres markedsføring. Viser det sig, at der er hold i anklagerne, kan der blive tale om både eksklusion og bøder.
»Hvis det viser sig, at nogle af vores medlemmer har opfordret til skatteunddragelse eller på anden måde bryder DEs regler, så får det alvorlige konsekvenser for dem,« siger Steen Winther-Petersen.
Dansk Ejendomsmæglerforening har samtidig indkaldt til ekstraordinært styrelsesmøde i foreningen for at behandle sagen.
Det vurderes, at næsten 70.000 danskere har købt bolig i udlandet. Heraf har kun 8.054 oplyst købet til Skat. Nogle danskere har købt for at flytte ud af Danmark, og de skal ikke betale dansk ejendomsskat - men hvis eksempelvis halvdelen af de 70.000 har købt en feriebolig til en gennemsnitspris på en million kroner, så mister staten mindst 350 millioner kroner om året i ejendomsskatter, vurderer Skat. Skat har i øjeblikket flere kontrolprojekter i gang med det formål at bekæmpe skattefup i udlandet.